Ако сте емоционално повредени, рузмаринот ќе помогне да се смирите и да ги излекувате невидливите рани.

Се верува дека ги смирува моменталните чувства, но и ќе ви помогне да станете многу посилна личност.

Рузмаринот е билка која ја чува куќата од крадци и од лош брак. Доколку жената се сомнева дека сопругот е неверен, треба да стави гранче рузмарин под садот или чинијата од која тој јаде. Се верува дека од тој момент мажот постојано ќе брза да се врати дома кај жена си.

Рузмаринот штити од несреќи, па потребно е да се направи амајлија од оваа билка, која ќе биде близу воланот во автомобилот кој го возите и на тој начин ќе ве заштити при патувањето.

Доколку во домот ви доаѓаат непосакувани гости, треба да се земе малку рузмарин и семе од анасон, па да се стави над влезната врата. Се верува дека несаканите гости веќе нема да доаѓаат.