Само посипете еднаш…Одеднаш, од секоја страна орхидејата ќе процвета многу пати повеќе од нормалното…

За да го направите овој вид органско ѓубриво потребен ви е црн чај (или талог од чај).

Јас користам 3 лажички црн чај. Додајте 1 литар зовриена вода. Промешајте и оставете да отстои додека водата да се излади.

Откако водата ќе се олади, процедете го чајот за да се отстрани талогот. Ова е концентрирана течност која треба да се разреди.

Додајте доволно вода за да добиете 5 литри раствор од црн чај. Потоа додајте 1 лажичка сода бикарбона.

ПРВ МЕТОД

Со овој раствор наводнете ги корењата на орхидејата. Црниот чај содржи многу минерали и органски материи кои помагаат да се обезбеди исхрана за орхидеите.

Меѓу другото содржи азот, калиум и фосфор, кои се важни нутритивни фактори за раст на орхидејата.

Сода бикарбоната има способност да го зголеми нивото на PH во супстратот за орхидеи, а ова е корисно за намалување на киселоста ако користите премногу хемиско ѓубриво.

Сода бикарбоната има способност да ги елиминира инсектите и габите кои се штетни за растенијата.

ОРХИДЕИТЕ САКААТ ШЕЌЕР, ЛУК И КАФЕ, А НЕКОГАШ И КОЦКА МРАЗ – Совети како бујно да ви расцветаат орхидеите…

ВТОР МЕТОД

Попрскајте го овој раствор на целата орхидеја. Можете да го користите како природен пестицид за заштита на орхидеи од инсекти и болести.

ТРЕТ МЕТОД

Исчистете ја површината на листот со овој раствор. Површината на листот секогаш ќе биде чиста и порите (стомите) нема да бидат затнати. Орхидеите подобро ќе фотосинтезираат.

РЕЗУЛТАТ

Корењата на растенијата се заштитени и надополнети со хранливи материи, така што тие растат многу здраво.

Овој раствор ќе им помогне на орхидеите да апсорбираат најмногу хранливи материи.

Бидејќи им е обезбедена доволно исхрана, цвеќињата цветаат побујно и со поинтензивни бои. Многу цветови цветаат на истата гранка. Цветовите остануваат долго на гранките пред да овенат.

Доволно е само една лажица од ова за бујно да расцветаат орхидеите како никогаш досега