Многу работи наследуваме од родителите при раѓањето и често не постои начин да го избегнеме тоа. Гените се едноставно фасцинантни. Децата често наследуваат две работи од нивните татковци:

Генетичарот Дејна Бресет после долго истражување објасни дека сепак возраста кога некој ќе се оствари како татко многу влијае врз интелигенцијата на децата.

Па така, децата чии татковци биле постари од 45 години кога се родиле имаат поголема веројатност еден ден да имаат потешкотии во учењето и зголемена тенденција за депресија или анксиозност. А, еве што таа вели во врска со полот на детето, за кој татковците често навиваат:

ПОЛ

Ако таткото се случи да се разочарал што „не добил“ момче или девојче, тоа е само негова заслуга. Познато е дека мажите се единствените одговорни за одредување на биолошкиот пол на детето, вели Брисет.

Висина

Физичкиот изглед на детето често зависи повеќе од гените на таткото отколку од гените на мајката. Експертите тврдат дека постојат најмалку 700 генетски варијации кои се одговорни за одредување на висината на детето.

Иако оваа особина доаѓа од гените на мајката и таткото, сепак постојат докази дека гените на таткото играат поголема улога во одредувањето на висината. На пример, Бресет тврди дека е многу веројатно детето да биде високо кога ќе порасне, ако таткото е висок.

Првата ќерка е женска верзија на таткото: Еве од кој родител ги наследуваме забите, очите, градбата на тело

Се смета дека првата ќерка секогаш ќе биде женска верзија на таткото, а еве според експертите од кој родител го наследуваме квалитетот на забите, градбата на телото, бојата на очите. Експертите се сигурни дека гените функционираат точно по овој принцип. Што и од кој родител наследуваме, прочитајте ОВДЕ.

Првата ќерка е женска верзија на таткото: Еве од кој родител ги наследуваме забите, очите, градбата не тело