Коментар на Благица Баба Буки Ивановска:

“Рецептот е проверен и ефикасен! Во недостиг на бамји истиот принцип може да се примени со кромид…”

Бамјата може да помогне во лекувањето на дијабетес, астма, холестерол и болести на бубрезите.

Бамјата е хранлив зеленчук со потекло од Северно-источна Африка.Се одгледува во топлите области ширум светот.

Оваа билка е исклучително хранлива, содржи 30 калории, 21 милиграм витамин Ц, 3 грама диетални влакна, 7,6 грама јаглехидрати, 2 грама протеини, 1 грам масти, околу 80 микрограми фолна киселина и 60 милиграми магнезиум.

Освен тоа, ова растение може да се консумира во текот на целата година.
Неверојатната бамја дава бројни здравствени благодети, вклучително:

-го намалува холестеролот
-помага во лекувањето на дијабетесот
-го јакне имунолошкиот систем
-спречува бубрежни болести
-ублажува астма
-ја намалува глукозата која се апсорбира од храната

РЕЦЕПТ ЗА ВОДА ОД БАМЈА

Со овој рецепт можете да направите вода од бамја која ќе ви помогне да го регулирате нивото на шеќерот во крвта, а воедно и сите останати здравствени предности од бамјата.

Потребни ви се 2-4 свежи бамји. Исечете им ги краевите и пресечете ги надолжно, па ставете ги во чаша вода. Оставете ги така да отстојат преку ноќ.

Следното утро исцедете ги и по потреба додадете уште вода. Испијте ја течноста, половина час пред појадок.