Неугодност, висока температура до 40 степени Целзиусови, болки во мускулите и осип се некои од симптомите на вирусот кој се шири меѓу децата од предучилишна и училишна возраст последниве неколку недели.

Според експертите се работи за таканаречениот „американски вирус“ и она што го разликува од останатите е тоа што покрај класичните симптоми на телото се појавува и карактеристичен осип.

Децата најчесто се лекуваат со антипиретици, им се дава да пијат повеќе течности за да бидат хидрирани, а доколку е присутна бактериска инфекција, лекарот препишува антибиотик и сè поминува за седум до 10 дена.

Како што објаснуваат лекарите, најважно е лабораторијата да се направи навреме, особено ако температурата е висока, за да може детето да добие соодветна терапија. Според педијатарот д-р Саша Милиќевиќ, студеното време е погодно за ширење на вируси, без разлика што сега е мај.

Времето е студено и променливо, па тоа дополнително придонесува децата да се разболуваат, бидејќи остануваат подолго време во затворени простории.

“Вирусот е присутен веќе некое време, децата имаат висока температура, се појавуваат осип, што уште повеќе ги плаши родителите. Температурата нагло расте, децата ослабуваат, па се случува понекогаш да се даде и инфузија”, вели д-р Милиќевиќ.

Јелена М., жителка на Белград, за Блиц.рс вели дека нејзината ќерка наеднаш добила висока температура, која за половина час скокнала од 38 на 40.

„На почетокот ми се чинеше дека е само настинка, но кога доби температура од 40 степени, веднаш ја однесовме на лекар, ЦРП покажа дека е 100, а имаше и благ осип на нозете и рацете. Доби соодветни лекарства и мораше да лежи и одмора.

„Ми рекоа дека е вирус, но искомбиниран со бактериска инфекција, така што во лековите беше вклучен и антибиотик кој трае веќе четврти ден. Зборував со другите родители на другарчињата од нејзиното училиште и дознав дека го имаат истиот проблем веќе неколку деца“, вели мајката на деветгодишното девојче.

Овој вирус ја прикажува истата клиничка слика како и сите други, додава педијатарот, но се карактеризира со висока температура и осип.

„Децата имаат температура, слабост и често имаат црвени очи. Има губење апетит и постарите деца се жалат на болки во рацете и нозете. Одреден процент од децата имаат и дијареа и се појавува осип на кожата. Сето ова ги плаши родителите, бидејќи температурата нагло се зголемува, а присутно е и течење на носот и кашлица.

Меѓутоа, кога ќе споредиме, симптоматологијата генерално не се разликува нешто посебно од претходните вируси. Понекогаш, исто така, наликува на алергија, но не е алергија, бидејќи овде имаме и температура“, вели д-р Миличевиќ.

ТРЕТМАН: Како се лекува овој вирус?

Антибиотиците не се користат за лекување вируси, освен ако не се појават во комбинација со бактерии, а потоа се јавува и нешто покомплицирана клиничка слика. Затоа, за да не дојде до накалемување на бактериска инфекција, треба уште веднаш, при првите симптоми на висрусна инфекција да се преземат соодветни мерки.

„Нема посебна терапија освен ако нема некоја комплицирана слика, а вирусната инфекција најчесто поминува сама. Неопходно е да се даде лек против покачената температура и да се даде малку повеќе течност од вообичаеното.

Многу е важно детето да одмора, да се воздржува од сите активности, да не оди на училиште или градинка, да се изолира од брат му, сестрата, бабата, дедото. Вирусот е доста заразен, може да предизвика проблем кај возрасните и кај оние кои имаат хронично заболување“, вели педијатарот.

Оваа вирусна инфекција обично трае од пет до 10 дена, освен ако нема некои компликации како пневмонија или некоја посериозна компликација.

„Децата кои имаат нормален имунитет сами ќе го преболат, но ако детето има некои компликации како кашлица, премногу лоша состојба, понекогаш е потребна инфузија, како и антибиотици, и тоа само ако се докаже дека детето има и бактериска инфекција.

Антибиотиците не делуваат на вируси, затоа не треба да му давате на детето на своја рака „за секој случај“, вели д-р Милиќевиќ. Емисијата со педијатарот д-р Саша Милиќевиќ и неговата анализа на болеста можете да ја слушнете ОВДЕ.