Кожата е најголемиот орган на човечкото тело, а нејзината сложена структура и директното изложување на околината ја прават подложна на разни болести.

Една од најчестите појави се бенките кои треба редовно да се прегледуваат и да се држат под контрола. Сепак, постојат дамки и други промени на кожата кои многу луѓе ги игнорираат.

Проф. Д-р Душан Шкиљевиќ зборуваше за дамките на кожата и објасни како и кога тие стануваат опасни.

„Секој што има дамки, особено нови, особено ако се многубројни, нека оди на лекар. Тоа не е нешто што треба веднаш да се отфрли, бидејќи не знаеме како дошле. Некои пигментни лезии, промени кои не се само дамки од вишокот пигмент, туку од вишокот пигментни клетки кои можат да бидат опасни, а да не говориме пак за меланомот.

Други видови тумори може да се манифестираат како обични дамки. Уште една работа за која треба да се консултирате со лекар кога имате ваков проблем со кожата е тоа што дамката може да биде и манифестација на некои внатрешни болести, не само кожни болести.

И на крајот секако и самите кожни болести. Дефинитивно советувам да се испита оваа работа наречена дамка, да се направи правилна дијагноза и дури тогаш треба да започнете со процесот на отстранување и спречување на појавата на нови“. – објасни доктор Шкиљевиќ.

Хиперпигментација која најчесто се јавува на кожата:

-Мелазма. Мелазмата се хиперпигментирани дамки, светло до темно кафеави, локализирани на образите, челото, носот, горната усна или брадата. Најчесто се јавува кај жени во репродуктивен период, но и кај 10% од мажите.

Се појавува исклучиво на делови од кожата изложени на сончево зрачење. Покрај УВ зрачењето, провоцирачки фактори за неговото појавување се: земање контрацептиви, бременост или некои антиконвулзивни лекови.

-Посттрауматска хиперпигментација
-Фототоксични реакции
-Пеги од сонце.

Остатокот од интервјуто со докторот можете да го погледнете ОВДЕ. За повеќе корисни совети заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „Откриени 2 нови симптоми кои предупредуваат на pак на кожа“ – ОВДЕ.

Откриени 2 нови симптоми кои предупредуваат на рак на кожа