Одредена храна може да биде тригер за ненадејна појава на ждpигавица и желудочни проблеми кои можат да бидат многу непријатни. Затоа, се препорачува да се намали внесот на масна, лута и зачинета храна, како и некои чаеви, кафе и други намирници.




Покрај тоа, во голема мера може да помогне куркумата. Овој зачин го поттикнува протокот и дигестијата на храната низ целиот дигестивен систем и ги ублажува симптомите од ждpигавицата, како и тегобите кои произлегуваат од ош-тетена слузокожа.




Кога во јадењата ќе им се додаде прстофат куркума, помали се изгледите дека ќе се појави ждpигавица после оброкот. Исто така, може да се направи чај и да се испие после оброкот. Еве како се приготвува чајот:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: половина чајна лажичка куркума во прав и една шолја од 200 мл врела вода. ПОСТАПКА: Куркумата помешајте ја во врелата вода, па додека е топол напитокот испијте го во голтки, после оброкот (не се пие одеднаш). Во продолжение прочитајте го и рецептот на 56-годишниот маж кој ни го испрати рецептот со кој тој ја из-лекувал неговата ждpигавица.




„Треба да се води грижа за она што се јаде и на кој начин се јаде за да се одбегнат стомачните проблеми како што е ждpигавицата, подуеност на стомакот и чувство на „те-жина” во желудникот. Кога бев млад јадев масно, печено, пржено… Сè што не треба. Не помина многу време, а желудникот почна да peaгиpa на речиси секаква храна.




После јадење чувствував неугодност во стомакот, а ки-ceлина во грлото. Лековите кои тогаш ги пиев не ми помагаа. Соседот ме советуваше да пијам чај од камилица пред јадење, за да ја спречам ждpигавицата.




А, потоа и самиот започнав да се распрашувам за народни лекови и така дојдов до овој лек кој навистина многу помага кај проблеми со желудникот. Потребни состојки: 250 мл зовриена вода, 1 чајна лажичка сув цвет од камилица, ½ лажичка сув цвет од невен и 1/3 лажичка мелено ленено семе




Постапка: овој домашен лек за ждpигавица го правам така што во една шолја од 250 мл зовриена вода додавам чајна лажичка сува камилица, половина лажичка сув невен и третина лажичка ленено семе.




Сето тоа го мешам и го ставам во термос-чаша да отстои преку ноќ. Следниот ден го процедувам чајот и пијам по 4-5 голтки околу 15 минути пред оброк. Чајот се препорачува да се пие две седмици, не подолго од тоа.




Оваа мешавина со сигурност ќе го реши проблемот со ири-тацијата на желудникот и воспалението на хранопроводникот, а ќе ја нормализира и ки-ceлоста во стомакот. Пред употреба посоветувајте се со вашиот лекар, особено ако имате проблеми со алергии.