Јадењето здрава храна е клучно за зачувување на здравјето на целиот организам, од превенција и третман на разни вируси до продолжување на животот, нагласува познатиот pуски лекар и телевизиски водител Александар Мјасников.

д-р Александар Мјасников

Тој е признат кардиолог и секој збор што ќе го каже внимателно се слуша. На прашањето како да останете здрави што подолго, да го зачувате срцето и да избегнете други здравствени компликации, тој рече:

д-р Александар Мјасников

„Докажано е дека одредени намирници благотворно делуваат на нашиот организам и на тој начин ни помагаат да живееме подолго. Исто така, генетиката игра голема улога, но многу е важно да се избере вистинската храна“.

д-р Александар Мјасников

Зеленчук. Меѓу зеленчукот се издвојуваат карфиолот и брокулата. Доколку често се консумираат, се активира природниот систем за детоксикација. Зеленчукот ја намалува можноста за малигни тумори.

Овошје. За да имате долг и здрав живот и да ги спречите кардиоваскуларните заболувања, неопходно е да се јаде по две порции овошје и три зеленчук секој ден, објаснува група американски диететичари, а наведува pускиот лекар.

Резултатите од истражувањето спроведено од овој тим открива дека секојдневното консумирање на пет порции овошје и зеленчук е поврзано со помал ризик од yмирање.

д-р Александар Мјасников

Јаткасти плодови. Резултатите од студијата спроведена во 2020 година дошле до заклучок дека замената на животински протеини со растителни протеини ја намалува смртноста од која било причина. Бадемите се особено корисни.

NMD.mk

Лук. Сите веќе знаеме колку е лековит лукот. Поволно делува на крвните садови и значително го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

д-р Александар Мјасников