Драган Гаќеша е билкар-фитотерапевт и произведувач на лековити билковни препарати. Речиси целиот свој работен век го поминал работејќи во спрската полиција, а сега работи како професор на Факултетот за безбедност и заштита во Бања Лука. Покрај тоа што напишал повеќе книги, тој е голем љубител на природата и фитотерапијата со која се занимава веќе 36 години.

Ова се неговите констатации после долгогодишно проучување:

Најдобриот начин да се докаже дали теоријата за витаминот Б17 е вистинита, би бил кога неколку илјади луѓе, во текот на подолг временси период, ќе се изложат на континуирана диета со храна која во себе содржи Б17, а потоа да се разгледаат резултатите.

За среќа, ова веќе е направено со проучување на следните народи: Хунзите, Ескимите, Хопите и Навахо Индијанците.

Во далечниот крај на Хималаите, Хунзите се надалеку прочуени по својата вчудоневидувачка долговечност и здравје. Тие доживуваат добро здравје и над 100 години и познати се по тоа што сè уште можат да станат татковци во нивната 110 година. Светски познатиот британски хирург уште во 1922 година запишал дека Хунзите немаат забележан ниту еден случај на канцер.

Внесуваат голема количина на кајсии. Ги сушат на сонце и ги употребуваат во својата исхрана. Интересно е да се напомене дека традиционалната исхрана кај Хунзите содржи 200 пати повеќе нитролосид (храна богата со Б17) отколку просечната америчка или австралиска храна. Вообичаено е да јадат помеѓу 30 и 50 семки (приближно 30 мг Б17) од кајсии како десерт после ручекот.

Покрај кајсиите јадат главно житарици и свеж зеленчук (хељда, просо, луцерка, грашок, домашен грав, репки, зелена салата, вариво од ‘ркулци и бобинки). Важно е да се напомене дека кога Хунзите ќе ја напуштат својата земја и ќе го прифатат менито на другите земји, наскоро подлегнуваат на истите зарази и болести, вклучително и ракот од кој пати остатокот од човештвото.

И ескимите се народ кој не заболува од рак. Нивните традиционални јадења се неверојатно богати со витаминот Б17 нитролосиди – кои ги внесуваат преку месото од северноамеричкиот елен и други тревопасни животни, како и од лососовата икра. Друг специјалитет на Ескимите е зелената салата составена од стомачната содрѓина на северноамеричките елени и ирваси чии стомаци се полни со свежа трева од тиндрата.

Тревата Arrow од Тундрата се покажало дека има поголем процент на Б17 за разлика од другите треви. Најинтересно е тоа што, откако ќе го напуштат својот традиционален начин на живеење и прејдат на западен или модерен начин на исхрана, Ескимците стануваат уште посклони за добивање на рак од просечните Американци.

Индијанците од Северна Америка се уште едни во низата на народи кои зачудувачки не заболуваат од рак. Поради тој факт АМА (Американско Министерство за медицина) започнало со специјално проучување за да открие зошто канцерот кај овие народи е речиси непозната болест.

Д-р Кребс во истражувањето открил дека типичната храна на Навахо и Хопи Индијанците се состои од намирници богати со нитрилосиди како што е маниоката. Дошол до заклучок дека некои припадници на овие племиња во себе внесувале количина од 8000 мг витамин Б17 дневно преку исхраната.

Абхазианците може да се најдат длабоко на Кавкаските планини на северозападниот дел од Црно Море. Тие го држат истиот рекорд во долговечност и здравје како и Хунзите. Нивниот начин на исхрана и живот во суровиот предел е речиси идентичен на оној од Хунзите. Нивната исхрана се состои од многу малку јаглени хидрати, многу протеини од зеленчук и богата е со минерали и витамини, особено витаминот Б17.

Адвентистите се речиси како и сите други останати луѓе, имаат исти културни, етнички, социјалноекономски и други профили како и сите модерни луѓе. Меѓутоа, имаат повеќе од 50% помала можност за добивање на рак, поради начинот на вегетаријанска исхрана и здрав начин на живеење. Како резултат на тоа, тие живеат просечно 12 години подолго од обичниот модерен човек.

ТРИ ЈАБОЛКА ДНЕВНО

Наше автохтоно овошје е јаболкото, од кое како што се чини, нема подобро овошје. Јас секојдневно јадат по 6-7 поголеми јаболка. Тоа е тајната за добро здравје!

Не заборавајте дека во самите семки* на јаболкото има исклучително многу витамин Б17, која е најдобра превенција против рак. Дневно се доволни три јаболка за доволен внес на витаминот Б17 во нашиот организам – вели Драган.

*Напомена од НМД: Ова важи само за органските јаболка кои не се прскани неколкупати со пестициди, како што тоа е пракса во комерцијалното производство. Доколку јаболката се прскани, не ги консумирајте нивните семки.