Голем број познати лекари, особено оние наклонетите на природната медицина, препорачуваат лекување со гладување и лекување со помош на сокови и чаеви. Најпознатиот метод за лекување е оној на оној на Рудолф Бројс кој своите принципи ги има пренесено во книга.

Диететската терапија на Броjс за к арцином вклучува и комплетна „диета за к арцином“ односно начин на исхрана и целосен третман на р акот. Д иетата за третман на кар-цином на Бројс е многу ст-рога д иета со овошје, зеленчук и билки во течна форма во период од 42 денa. Повеќе за Бројсовата терапија прочитајте ОВДЕ.
Истите и слични совети можете да ги пронајдете и во книгата на д-р Ричард Шулц. „Една од најважните работи кои ми ги кажа д-р Шулц е дека луѓето со т ешки заболувања мора да испијат околу 3,5 литри течност дневно, а понекогаш и до 7,5 литри. Ми рече:
„Никогаш не сум видел некој да им наш-тети на своите бубрези од премногу течности. Единствено што ијмам видено е дека па-циентите уми-раат од недоволно пиење на течности или неупотреба на доволно лековити билки.“
Ми рече дека пациентите со бубрежни проблеми побрзо закрепнуваат пиејќи големи количини на домашно исцедени сокови. Многупати некои поединци кои имале помали бубрежни инфекции, истите за кратко време ги отстранувале со помош на сокови.
Со консумирање на што повеќе течности, на бубрезите им овозможувате полесно да се прочистат, а истовремено се прочистува и кр-вта. Ако дехидрирате, вашата кр-в станува густа и леплива, па вашите бубрези вложуваат многу поголем напор во обид да ја отстранат слузта.
Не дозволувајте да ви се случи вакво нешто. Пијте многу течности. „Кога се чувствувате многу ло-шо, престанете да јадете цврста храна и преминете на сокови, вода и чаеви.“ Кога животното ќе се разболи, тоа престанува да јаде. Животните инстиктивно знаат дека треба да постат.
На ист начин и ние луѓето кога сме болни, прво треба да престанеме да јадеме. Постојат многу причини за ова. Храната бара огромни количини енергија за нејзино варење, односно к-рб и енергија. Нашиот дигестивен систем, главно мускули и ткива, во текот на дигестијата се полни со кр-в.
Кога не внесувате цврста храна, односно кога не јадете, вашиот систем за варење се одмора, па целата таа кр-в и енергија се пренасочува на местата каде што вистински е потребна, каде што е потребно лекување.
Луѓето ме прашуваат: „Што треба да правам кај таа и таа болест?“ Јас им велам да започнат пост на сокови. „Што да правам кај дигестивно заболување?“ – Пост на сокови. Ако продолжите со континуирано полнење на цревата со храна, ќе бидете сè поуморни и поуморни.
Вашето тело е принудено да вари огромни количини храна, што е токму спротивното од она што треба да се прави кога се чувствувате л ошо. Особено кога цревата не се испразниле, а има дотур на нов отпад, тие се прошируваат и стануваат порозни.
Оттаму доаѓаат новите проблеми и болести. Испразнете ги прво цревата, а тоа најлесно и најсигурно ќе го направите со престанок на внес на нова храна и со пиење на многу течности. Хидрирајте се ако сакате да биде здрави.“ – извадок од „Лекување на неизле-чиви болести“ од д-р Ричард Шулц.