ПОСНИ КИФЛИ МЕКИ КАКО ДУША…Секогаш се навраќам на овој рецепт и секојпат ме воодушевува…
Посни кифлички меки како душа со прелив од мајонез и поради тоа се посебни. Дополнително добиваат убава мекост од растопениот маргарин кој не ги прави масни, туку само им дава сјајност и свежина. / Фото и рецепт: Кате Ристевска
Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 кг брашно тип 400,
500 мл вода,
1 коцка (50 г) свеж квасец,
2 лажици полни шеќер,
1 лажица сол,
100 мл масло.
За премачкување: посен мајонез и сусам за наросување одозгора.
За преливање на кифлите откако ќе се испечат: 250 г маргарин
ПОСТАПКА:
ПОСНИ КИФЛИ: Не верував дека ако ги премачкам со мајонез ќе бидат поубави од млечните…но, толку без вкусни што веднаш замесив уште една тура… РЕЦЕПТ ОВДЕ: