Home погача ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА СО СИРЕЊЕ….Подобра од било која пита…Овој рецепт запишете си го…

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА СО СИРЕЊЕ….Подобра од било која пита…Овој рецепт запишете си го…

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА СО СИРЕЊЕ….Подобра од било која пита…Овој рецепт запишете си го…

Иако тестото содржи квасец, ова тесто не се остава да ферментира, туку веднаш се развлекува, филува и става на печење. Еве што ви е потребно според презентацијата на Валентина Машковиќ:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

400 мл млака вода
1 јајце на собна температура
30 г свеж квасец
1 лажичка шеќер
2-3 лажици брашно
1 лажица путер, маргарин или маст (омекнат на собна температура)
350-400 грама пченкарно брашно
300 г пченично (бело) брашно + 200 г за посипување
250 грама путер, маргарин или маст за премачкување
200-250 грама сирење
2 јајца

ПОСТАПКА:

Во топлата вода додајте квасец, јајце, шеќер, една лажица путер и 2 лажици пченично брашно. Додајте пченкарно брашно и промешајте.

Постепено започнете да го додавате пченичното брашно, посолете и замесете компактно, меко тесто, да се одвојува од ѕидовите на садот.

Откако убаво ќе го замесите тестото, истресете го врз работна површина која сте ја посипале со една рака пченкарно и една рака пченично брашно, па поделете го на 3 до 4 дела и секој дел развлечете го што потенко со праволаголен облик.

Премачкјате го со путер преку цела површина, а потоа здиплете го како книга (како за лиснато тесто) така што секоја нова површина ќе ја премачкувате со путер.

Здипленото тесто посипете го со брашно и внимателно развлечете го повторно според големината на тепсијата (обложена со хартија за печење) во која ќе се пече.

Премачкајте ја со путер и посипете рендано сирење, па поклопете го со друго тесто и така додека да ги потрошите состојките.

Кога ќе ја поставите и последната кора, исечете ја питата површински на коцки и одозгора прелијте ја со мешавина од сирење и 2 изматени јајца.

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени и печете околу половина час. Послужете ја топла. Деталите од презентацијата на Валентина погледнете ги ОВДЕ.