Како да му се заблагодариме на Бога за сите предизвици и да бараме од него да ни донесе среќа и благосостојба во новата година?

Наш Господи и Спасителу, Ти благодариме за сите добри работи што изобилно си ги излеал врз нас, твоите деца. Те славиме, Боже наш, и Ти се молиме од сè срце: избави нè од секоја опасност и сите нас доведи нè до нашите добри желби.

Со добрината своја благослови ја годината што доаѓа. Сите недоразбирања, немири и конфликти нека престанат меѓу нас. Подари ни мир, силна и нелицемерна љубов и христијански живот.

Не се сеќавај се, Боже, на нашите лоши дела што ги направивме во изминатата година и не ни враќај според нашите дела, туку спомни нè во Твојата милост и добрина.

Подари ни благовремени дождови, и рани и доцни, плодоносна роса, тивок и благ ветер и сончева топлина.

Зајакни ја Твојата Света Црква, зацврсти ја, прошири ја и смири ја. Чувај ја засекогаш неповредена и непоразена од портите на пеколот и од сите напади на видливи и невидливи непријатели.

Во годината што доаѓа и во сите денови на нашиот живот, избави нè од глад, помор, земјотрес, поплава, град, оган, меч, наезда на туѓинци и меѓусебна војна и од секоја смртоносна болест, неволја и вознемиреност.

Спаси ги нашите родители и дајте им доблести да се грижат за своите семејства според примерот на Твоето Свето Семејство.

Господи, кој и самиот си бил дете и кој си ги сакал и благословил децата, спаси ги децата на нашето време, та некрстените да се крстат, а крстените да се зајакнат со верата во Тебе и љубовта кон Тебе.

Спаси ги оние деца кои паднале, без родители, во рацете на старателите и помогни им на сите да пораснат во Божји синови.

Ти, кој си Патот, Вистината и Животот, кој владееш со земјата, водата и воздушните пространства, помилуј ги патниците и заштити ги од секое искушение, од секоја замка и зло на зли духови и зли луѓе.

Опкружи нè со Твоите свети Ангели и дарувај ни здравје во душата и телото.

Благослови нè, Боже, да не талкаме и да не се изгубиме додека патуваме по земните патишта.

Слушни нè, Боже, Спасителу наш, над сите краишта на земјата и најоддалечените, и биди милостив, Господи, кон нас грешните и помилуј нè.

Зашто Ти си милосрден и човекољубив Бог, и Тебе Те славиме, во името на Отецот и Синот и Светиот Дух сега и секогаш и во сите векови. Амин!