Home шербетни колачи Парени колачи полнети со ореви, се топат во уста (посна и мрсна...

Парени колачи полнети со ореви, се топат во уста (посна и мрсна верзија)

„Хурмашици“ полнети со ореви (посна и мрсна верзија)

Хурмашиците се традиционален балкански десерт кој плени со својата крцкава текстура и богат вкус на ореви, натопен во миризлив шеќерен сируп.

Овој рецепт ви нуди можност да подготвите посна верзија на хурмашиците, но и мрсна варијанта со замена на сокот од портокал со две јајца и маргаринот со путер, за уште понежна и побогата арома.

Следете ги чекорите за да создадете совршен десерт кој ќе го воодушеви вашето семејство или гости, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За тестото (посна верзија):
400 г брашно
1 кесичка прашок за печиво
3 лажици шеќер
сок од 1 портокал
250 г маргарин

За тестото (мрсна верзија):
400 г брашно
1 кесичка прашок за печиво
3 лажици шеќер
2 јајца
250 г путер

За филот:
100 г мелени ореви
1 кесичка ванилин шеќер
2 лажици шеќер
100 мл врела вода
НМД

За шеќерниот сируп:
500 г шеќер
800 мл вода
сок од 1 лимон

Постапка

1. Подготовка на тестото: Во длабок сад измешајте го маргаринот (или путерот за мрсна верзија) со миксер додека стане кремаст.

Додајте ги брашното, прашокот за печиво, шеќерот и сокот од портокал (или јајцата за мрсна верзија). Мешајте додека да се формира хомогено тесто.

Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и оставете го да отстои на собна температура еден час.

2. Подготовка на филот: Во сад измешајте ги мелените ореви, ванилиниот шеќер и шеќерот. Прелијте ги со врела вода и добро промешајте за да се соедини смесата. Оставете го филот на страна да се излади.

3. Подготовка на шеќерниот сируп: Во тенџере на средна температура соединете го шеќерот и водата. Мешајте додека шеќерот целосно се растопи, па додајте го сокот од лимон.

Оставете го сирупот да врие на тивок оган 5-7 минути, а потоа тргнете го од оган и оставете го да се излади на собна температура.

4. Формирање и печење на хурмашиците: Од тестото одвојувајте мали топчиња и секое топче сплескајте го во тенок круг.

Во средината на секој круг ставете една лажичка од филот со ореви, па внимателно завиткајте го тестото во форма на урмашица.

Наредете ги урмашиците во плех намастен со малку масло или обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 200 °C околу 35-40 минути или додека добијат златнокафеава боја.

5. Преливање со сируп: Веднаш по печењето, додека сѐ уште се топли, прелијте ги урмашиците со млак шеќерен сируп. Оставете ги да отстојат најмалку еден час за добро да го впијат сирупот пред сервирање.

Уживајте во овие вкусни хурмашици со чаша чај или кафе, или споделете ги со вашите најблиски за посебни моменти! Рецепт на „Мирис Дуња