Ако сакате да го забрзате лекувањето и да спречите развој на болеста, побарајте спас во овој стар лек на нашите баби со кој порано ги лекувале кашлицата и б олката во грло, а кој и нашите лекари до ден денешен го препорачуваат како прав мевлем за грлото и белите дробови.
Овој напиток уште е познат и како слатко млеко, но како и да го нарекуваат луѓето, сите имаат ист заклучок, а тоа е дека ефикасно ја ублажува кашлицата, го забрзува созревањето и искашлувањето на секретот од грлото, ја ублажува б олката во гра-дите и белите дробови при силна кашлица и делува смирувачки врз целиот организам.
Некои го подготвуваат само со шеќер, а некои само со лук, но во овој рецепт ќе дознаете зошто се ставаат и двете состојки. Во овој рецепт, на пример шеќерот не се прегорува, туку се додава на крајот по варењето на другите состојки. Во разни краишта лекот е подготвуван различно, но главно, тие се состојките.
Еве како помага ова млеко: СИНУСИ И ТЕЧЕЊЕ ОД НОСОТ

Додека шеќерот се растопува, тој ослободува пареа со остар мирис. Ако имате воспалени синуси, затнат нос или носот ви тече, благо „инхалирајте” се со овој мирис додека го готвите лекот. Водете сметка да не претерувате – вди шете само неколкупати од оваа пареа низ носот, бидејќи ако претерате може да дојде до главоболка.
КАШЛИЦА. Ако ве фатила сува кашлица и гребење на грлото, најдобро е веднаш да го приготвите овој напиток. Тоа ќе ја смири б олката и гребењето во грлото, а исто така ќе го забрза процесот на созревање на кашлицата, а со самото тоа и траењето на настинката и исфрлањето на слузта од белите дробови.
Б ОЛКА ВО ГРАДИТЕ. Како што созрева кашлицата, така добиваме сè посилни на-пади на кашлица, кои може да предизвикаат и силна б олка во белите дробови и гра-дите, особено кај пу-ша-чите. Во овој случај, лекарите сè уште го препорачуваат топлото млеко како вистински мевлем за белите дробови.
ПОДОБРО СПИЕЊЕ. Топлото млеко пред спиење го опушта целиот организам, па побрзо ќе заспиете, а сонот ќе ви биде поубав и поквалитетен. Затоа на дечињата често им се дава топло млеко пред спиење, но возрасните го одбегнуваат овој производ, бидејќи им недостига ензимот за негово варење и поради тоа им се подува стомакот.
Млекото е бела течност произведена од млечните жлезди на цицачите. Сите цицачи, вклучувајќи ги и луѓето, произведуваат млеко за да го нахранат своето потомство сè додека нe е подготвенo за цврста храна. Ова е основната и првична функција на млекото, но неговата вредност не застанува тука.

Има сознанија дека користењето на млекото датира уште од пред 7000 години. Во минатото, млекото претставувало луксуз и го користеле само богатите и кралските семејства при што кравите и овците биле високо ценети поради способноста да даваат млеко за пиење.
За да го подготвите лекот – потребни состојки: 500 мл млеко со ниска масленост, 2 мали лажички шеќер кои се додаваат на крајот, 250 мл вода, 10 чешниња лук, 250 мл вода. Постапка: доколку сте во можност, користете млеко со ниска маслeност. Во едно тенџере ставете го млекото, водата и ситно исечкани и исчистени чешниња лук.
Ринглата треба да ви е вклучена на средно-висока температура и да варите сè додека да се намали половина од течноста. Внимавајте млекото да не ви загори, па затоа промешувајте го често. По варењето, лекот се процедува и се става во чаша и се додава шеќерот.
За најдобри резултати, млекото се пие по 1 чаша на ден додека е топло. Овој лек помага и при несоница, астма, хронична кашлица, но не треба да го пиете доколку имате висока температура. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.