Според податоците на американскиот Центар за контрола на болести и превенција повеќе од половина луѓе и не знаат дека имаат проблем со високиот притисок или не го контролираат редовно, што одведува до голем ризик за нивното здравје.

Високиот крвен притисок е познат под називот „тивок убиец“, па освен оштетување на бубрезите и губење на видот неговото неконтролирање често доведува и до смрт. Ако ви е дијагностициран висок притисок, обавезно престанете да ги јадете следните намирници и продолжете си го животот.

Доколку имате проблеми со високиот крвен притисок потребно е да го намалите внесот на храна која содржи натриум.

Американската асоцијација за срце истакнува дека вишокот натриум доведува до повлекување на водата од крвните садови и се создава вишок крв што предизвикува зголемен крвен притисок. Исто така, докажано е дека најмногу натриум внесуваме преку солта која во прекумерни количества ја има во брзата, пакуваната и храната во рестораните. Оваа институција предупредува дека во овие намирници се додава најмногу натриум:

Кифли и переци: еден перек може да содржи и до 230 мг натриум;

Сувомеснати производи – и до 2 000 мг натриум во 100 г;

Пица – едно парче може да содржи дури 760 мг натриум;

Пилешко – само 100 г готови пилешки стапчиња за похување може да содржат 600 мг сол;

Супа од ќесичка – една шолја готова, купечка, супа може да содржи неверојатни 940 мг натриум.