Како да препознаете дека нешто не е во ред во вашиот организам, односно дека инсулинот не си ја врши својата функција оптимално?

Високото ниво на шеќер во крвта може да се препознае по голем број симптоми, меѓу кои:

Како што веќе споменавме, високиот шеќер во крвта не значи и нужно дека имате дијабетес. Тоа е само еден симптом на дијабетесот. Високото ниво на шеќер во крвта може да се препознае по голем број симптоми, меѓу кои:

-сува уста

-жед во поголемиот дел од денот

-честа потреба за мокрење, особено навечер, за време спиење

-честа глад

-хроничен замор

-сува кожа и јадеж

-дебелеење и вишок масно ткиво околу стомакот

-слаба концентрација

-замаглен вид

-чести инфекции

-неугодност во желудникот

-проблеми со нервите

-потешко зараснување на рани

-импотенција

Доколку ги имате овие симптоми или се сомневате на висок шеќер во крвта, задолжително посетете лекар и направете ги потребните тестирања.

Ако нивото ви е на висока граница, не започнувајте веднаш со лекарства, туку сменете го стилот на живеење и започнете да се храните правилно.