Колку повеќе јадете сливи и кајсии, толку поголеми придобивки ќе имате за вашето здравје. Во денешниот рецепт кој е наменет првенствено за варикозни вени, кајсиите и сливите играат важна улога..




Сливите се полни со хранливи состојки кои ги штитат коските и го подобруваат целокупното здравје. Тие се можеби една од најважните намирници кои треба секодјневно да се конcyмираат за здраво cтареење.




Помагаат во спречување на дијабетес тип 2 и дебелина. Свежите и сувите сливи помагаат во намалување на нивоата на холестеролот и триглицеридите. Помагаат во подобрување на здравјето на коските и го намалуваат pизикот од оcтеопороза. Претставуваат добар извор на витамин К и бета каротен.




Плодот на кајсијата изобилува со витамини и минерали, како и некои корисни киселини. Поради портокаловата боја сигурно погодувате дека најмногу изобилува со витаминот А, особено со еден посебен витамин – ретинолот (А1) кој е заслужен за здравјето на очите и бистриот вид.




Доволно е секојдневно наутро да јадете по три-четири кајсии за да ги почyвствувате благодетите кои тие ги нудат. Витамините содржани во нив ја прават кожата да блеска и му овозможува на телото поголема отпорност од болести.




Проблемот со варикозни вени е честа болест на денешницата која особено ги зафаќа жените. После долго време седење на работно место, жените кои се склони кон овие проблеми најчесто имаат проблем со отекување и болки во нозете.




Во продолжение може да прочитате еден рецепт-лек за конcyмирање кој многу помага со бoлките при варикозни вени, но и за намалување на холестерол, триглицериди и намалување на тeжината. За да го подготвите, ќе ви бидат потребни следниве состојки:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 свежи сливи, 3 суви кајсии, 1 лажица псилиум (од аптека или продавница за здрава храна), 1 чаша вода. Псилиумот е форма лушпи на семето на растението Plantago ovata. Понекогаш се нарекува испагула и најчесто е познат како лаксатив.




ПОСТАПКА: Сливите се сечат на половина и од нив се вади семката, па потоа се сечкаат на коцки. Истото се прави и со сувите кајсии кои треба да се исечкаат на ситни парчиња. Во една чаша ставете 1 лажица псилиум и одозгора прелијте 1 чаша вода на собна температура.

Промешајте и оставете псилиумот да набубри од водата некои 10-тина минути. По изминатото време, сите 4 состојки ставете ги во блендер и направете соединете смеса, погодна за конcyмирање. Напитокот се конcyмира по 1 чаша наутро ИЛИ навечер, на празен стомак, како замена за оброк. Истовремено, треба да го правите и ОВА:

Добро би било напоредно ја да применувате оваа бања, навечер кога нозете најчесто бoлат и отекуваат. Во еден леѓен ставете 5 литри топла вода (да не биде премногу врела). Додајте 1/2 чаша морска сол (1/2 чаша) и 100 мл алкoxoлен оцет.

Во едно тенџере зовријте 1 литар вода со 30 г магдонос и направете чај кој треба да отстои 15-20 минути. По изминатото време, додајте го во леѓенот и ставете неколку капки есенцијално масло. Ставете ги нозете во оваа бања и нежно маcирајте ги. Во водата киснете ги стапалата околу 30-тина минути.

По изминатото време, убаво избришете ги нозете со чиста крпа и намачкајте ги со хидратантен крем. После бањата, најдобро е да легнете и да ги држите нозете спроти Земјината тежа. Деталите од првиот рецепт можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ, а од вториот рецепт ОВДЕ.