Есенските и зимските месеци обично значат ладно време, пријатни ќебиња и топол чај – но иако повеќето од нас се добро опремени да се справат со таквата промена – сите овие услови може да го отежнат развојот на растенијата, особено на оние кои биле изнесени надвор, а сега се повторно во вашиот салон.

Затоа ви откриваме пет трикови за одржување на цвеќињата во вашиот стан во текот на зимата и како да ги прихранувате.

Секое цвеќе во саксија повремено треба да се прихранува особено во вегетативниот период и во периодот на цветањето – но не смее да се заборави и во зимскиот период!

За ова најмногу ќе помогне квасецот

Фитохормоните, витамините од групата Б и ауксините (растителни хормони), кои се наоѓаат во квасецот, активно ја стимулираат клеточната делба и растот на растенијата. Ваквото хранење го користат професионалните одгледувачи на растенија.

Благодарение на овој вид на исхрана, активноста на микроорганизмите во почвата нагло се зголемува, содржината на јаглерод диоксид, микро- и макроелементи се зголемува, што особено поволно влијае на кореновиот систем и надворешниот изглед на самото растение.

Значи, ако сакате вашите растенија да бидат здрави, можете да подготвите решение за нивно хранење.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

10 г свеж квасец
1 лажичка шеќер
1 литар топла вода

ПОСТАПКА:

Растворете го квасецот во вода, додајте шеќер и измешајте. Оставете го да отстои најмалку 2 часа. Цветовите со овој раствор се полеваат двапати месечно во есен-зимскиот период (еднаш на секои десет дена во периодот пролет-летен). Ќе забележите како лисјата стануваат позелени, а цветањето побујно и обилно!

Чувајте ги растенијата топли – но не премногу

Многу растенија се исклучително чувствителни на ладен воздух. Првиот чекор во грижата за домашните растенија во зима е да бидете сигурни дека тие се заштитени студ. Ова делумно можете да го решите со добро затворање на прозорците и изолација на вратите од вашиот дом.

Исто така, ако чувате растенија во близина на надворешна врата или прозорец од кој провејува во текот на топлите месеци, погрижете се да ги преместите во други простории каде што нема да бидат шокирани од студениот воздух.

Погрижете се да ги држите растенијата подалеку од извори на топлина, како што се камини, радијатори, па дури и клима уреди подесени на греење. Експлозијата на топол воздух може да биде исто толку лоша за вашето растение како и експлозијата на ладен воздух.

Чувајте ги вашите растенија на константна температура помеѓу 18 и 24 степени во текот на денот и над 10 степени во текот на ноќта.

Намалете го наводнувањето и користете млака вода, односно вода соодветна на собната температура. Иако вашите растенија се во затворени простории, повеќето собни растенија „заспиваат“ во есенските и зимските месеци.

Помалку светлина значи помал раст, а помал раст значи дека им треба помалку вода и ѓубриво. Ова може да значи и дека треба помалку да ги храните домашните растенија во текот на зимата.

Вода само ако почвата е сува центиметар или два под површината

Треба да бидете сигурни дека вашите растенија не остануваат многу влажни, бидејќи тоа може да доведе до гниење на корењата, појава на габи, мувла и мноштво други проблеми. Ако видите жолти лисја или мувлосана почва, ова е знак дека треба да ја намалите со наводнувањето.

Наводнувањето на растенијата со млака вода во зима е подобро бидејќи не само што им помага да растат побрзо и поголеми, туку и ќе ги загрее.

Зголемете ја влажноста во домот

Ниската влажност во студените месеци не е проблем само за луѓето – туку и за растенијата. Уживаат во влажност од околу 50-60 проценти, па обидете се да им го обезбедите тоа.

Можете да го направите тоа така што ќе ги групирате растенијата во највлажните области од вашиот дом (обично во бањата или кујната) или ќе ги ставите на голем плех или сад исполнет со вода.

Запомнете дека саксиите не смеат да ја допираат водата, затоа под нив ставете камења.

Внимателно исчистете ги растенијата

Главното нешто што недостасува во зима е сонцето. За да бидете сигурни дека тие можат целосно да ја искористат малата светлина што ја имаат, погрижете се листовите на растенијата да се чуваат чисти и без прашина.

На секои неколку недели, ставете ги растенијата во када и користете рачен распрскувач за нежно распрснување на листовите или користете влажна крпа за да ја избришете од прашината и нечистотијата која се наталожила врз лисјата.

Одржувањето на листовите чисти значи дека тие можат да бидат поефикасни во фотосинтезата.

Обезбедете им многу светлина

Последниот трик е дека на растенијата им е потребна светлина повеќе од било што друго во есен и зима. Ќе треба да бидете дополнително внимателни и да ги ротирате саксиите за да бидете сигурни дека секое растение ја добива сончевата светлина што му е потребна.

Ако природната сончева светлина не е доволна, користете сијалица со целосен спектар во стандардна столна ламба и насочете ја кон растенијата најмалку 12 до 14 часа на ден. Ако веќе не сте, истражете за инсталирање на светилка за растење или купете LED светло за оваа намена.