Инхибиторите на фосфодиестераза тип 5 (PDE5i) – лек за еректилна дисфункција што се продава под имињата Виагра, Левитра, Сиалис и други – се вообичаен медицински третман за еректилна дисфункција (ЕД).

Сепак, новата шведска студија објавена во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија сугерира дека пациентите се изложени на поголем ризик од срцеви заболувања во текот на времето кога им се препишуваат лекови PDE5 и нитратни лекови.

Еректилната дисфункција е честа состојба кај средовечни и постари мажи и е силен предиктор за коронарна артериска болест. Нитратите се лекови кои најчесто се користат за лекување на ангина или болка во градите.

И двете може да предизвикаат пад на крвниот притисок, па затоа се контраиндицирани за заедничка употреба. Сепак, има малку податоци за импликациите од користењето на едното и другото, а бројот на луѓе на кои им се препишани и двете, сè повеќе расте.

Шведските истражувачи проучувале 61.400 мажи кои биле на нитрати, од кои 5.700 користеле и таблети за еректилна дисфункција. Мажите кои ги земале и двете имале севкупно поголем ризик од смрт плус срцев удар, срцева слабост и други срцеви проблеми.

Многу малку од нив се случиле во периодот од 28 дена откако мажите го примиле лекот за еректилна дисфункција, што покажува дека постои низок непосреден ризик.

Ограничувањата на студијата ја вклучуваат неможноста да се знае усогласеноста на пациентот и навиките за лекови и неможноста да се заклучи причината за смртта од самите податоци.

Истражувачите ја процениле употребата по пополнети рецепти, но не знаеле колку пациентите се усогласени или кои се нивните навики за лекување.

Исто така, популацијата на пациенти вклучува лица со висок ризик кои веќе имале МИ или реваскуларизација.

Исто така, најмалку двапати им биле препишани нитрати и, покрај препораките на упатствата, најмалку двапати им биле препишувани и PDE5i; затоа, резултатите можеби не се целосно генерализирани за општата популација.

Потребни се дополнителни истражувања за целосно разбирање на ефектите од комбинацијата на третмани.

Исто така, истражувачите рекоа дека кај пациенти со исхемична срцева болест и само блага ангина со разумна способност за вежбање, ED PDE5i се сосема безбедни – ако пациентот не е на хронична терапија со нитрати.

Меѓутоа, кај оние кои се на хронична орална терапија со нитрати, употребата на PDE5i во најдобар случај е лошо советувана и генерално е контраиндицирана, пишува American College of Cardiology.