Д-р Михаило Стјепановиќ објасни што се случува ако многу кашлате…

Кога се актуелни и алергиите, дополнително ги збунуваат луѓето, иако може да се разликуваат од симптомите на настинка и вирусни или бактериски инфекции, бидејќи при постоење на алергија не доаѓа до покачување на телесната температура.

Во последните недели се повеќе луѓе се жалат на „чудна кашлица“ – сува, упорна, ненадејна и ноќно будење.

Како што објаснуваат лекарите, може да има повеќе причини, пред сè поради можни алергии или можеби астма, но и поради клима уредите и други грејни тела кои деновиве работат со полна пареа.

Сите горенаведени причини можат да бидат директни причинители за иритирачка кашлица, која, според експертите, не треба да трае подолго од три недели, бидејќи после тоа треба да се направи комплетен белодробен преглед.

Најважно е итно да се открие причината и да се преземе вистинската терапија за да се спречат можните компликации.

Директорот на Клиниката за пулмологија КЦС, д-р Михаило Стјепановиќ, објаснува дека големите температурни разлики не се пријатни за нашите бели дробови, бидејќи кога излегуваме од ладен простор и влегуваме во топол, може да дојде до спазам на респираторниот тракт, кој може да биде и еден од причините за кашлање.

„Дури и во истражувањата направени во светот беше опишано дека постои и ваков тип на астма, кога поради температурните варијации сè повеќе луѓе одат на лекар поради здравствени проблеми.

Како да разликувате настинка од алергија

Кога се актуелни и алергиите, дополнително ги збунуваат луѓето, иако може да се разликуваат од симптомите на настинка и вирусни или бактериски инфекции, бидејќи при постоење на алергија не доаѓа до покачување на телесната температура.

„Симптомите може да бидат кашлица, чешање на очите, зголемено лачење од носот, насолзени очи, но што точно е тоа, можеме да дознаеме ако направиме лабораторија, некоја основна анализа, како што се факторите на воспаление, каде што можеме да видиме дали има инфекција.

Но, ако некој е сезонски алергичен, или постои прашинска или некој друг тип на алергија, секако дека мора да го прегледа, да направи тестови како што се кожни тестови, за навреме и пред почетокот на сезоната да почне да прима адекватна терапија за алергии“, објасни пулмологот за „Блиц“.