Скршеното јајце во кутијата може да биде опаcнo, па од тие причини експертите предупредуваат дека мора да внимаваме кога купуваме јајца, особено летно време. Поради транспортот и невнимание, може да се случи некое од јајцата да напyкне и да се скрши.
При купувањето на јајцата секогаш отворајте ја кутијата за да ги проверите. Можеби досега ова сте го правеле, но откако ќе сте забележале дека некое од јајцата е напукнато, едноставно сте го заменувале со некое друго, од друга кутија. Но, експертите велат дека и ова е прогрешно, а еве и зошто.
Иако јајцата во кутијата се заштитени со прегради, сепак може да дојде до нивно нагмечување и напукнување. Штом напукне лушпата од јајцето, тоа станува многу погодно за развој на бактерии, а особено на салмонелата.
„Сигурно додека сте купувале јајца во супермакет, сте наишле на некое скршено јајце во кутијата. Не само тоа јајце, туку и останатите јајца во кутијата може да бидат многу опаcни“, предупредуваат експертите.
Имено, лушпата на јајцата содржи минијатурни пори преку кои многу лесно да се контаминираат и останатите во кутијата. „Практично јајцата после нивното класирање и пакување, не смеат да се допираат едно но друго.
Меѓутоа, доколку забележите и само едно скршено јајце во кутијата, вие мора да ја вратите целата кутија, а не само тоа јајце. Според тоа, потрошувачите не смеат сами да вршат префрлање од една кутија во друга, туку целата кутија треба да му се врати на производителот.
Потрошувачот треба да земе нова кутија со десет цели јајца кои немаат видливи пукнатини или други оштетувања. Јајцата потребно е да бидат интактни, непроменети и само тогаш можете да бидете потполно сигурни дека нема да добиете некоја инфекција“, велат експертите.
НАЈЧЕСТИ СИМПТОМИ НА САЛМОНЕЛА: Грчеви во стомакот, зголемена телесна температура, малаксалост. „Салмонела е бактерија која се добива со конcyмирање на храна која е контаминирана и недоволно термички обработена.
Најчесто станува збор за храна од животинско потекло, најпрво месото и месните преработки, млеко и млечни производи, особено јајца и производи од јајца“, објасни Соња Гилјача, епидемиолог.
Покрај салмонела, во храната може да навлезат и некои други бактерии, како што е кампилобактеријата, но и некои други микроорганизми кои доведуваат до расипување на јајцата. Во тој случај самото јајце го менува изгледот и мирисот.
Меѓутоа, за жал, салмонелата некогаш може да биде присутна, а сепак јајцето на прв поглед да ви делува сосем нормално и исправно, па со негово конcyмирање да добиете инфекција. Потрошачот пред купувањето треба да провери дали сите јајца во кутијата се цели, а доколку не се, да земат друга кутија. Напукнатите јајца никако не треба да се допираат“, велат експертите.