Неверојатно вкусна БАКЛАВА! Не е посна и ќе бидете воодушевени! Едноставно и вкусно…

Можете да ја приготвувате со готови кори или пак, со домашни. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Тесто: (големина на калап 30×20 cm)
Жолчки – 3
Путер – 150 г
Павлака – 130 г
Сол – 1 прстофат
Шеќер – 120 г
Брашно – 400 г
Сода бикарбона – 1 прстофат

ФИЛ:
Белки – 3
Шеќер – 150 г
Ореви – 250 г

Сируп:
Шеќер – 100 г
Вода – 100 мл
Мед – 40 г

И уште:
Ги или обичен путер – 80 г
Жолчка – 1
Млеко – 1/2 лажиче
Ореви – 50 г

Печете на 160°C (320~°F) 40 – 45 минути + 200°C (392~°F) 10 минути. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: