„На сите им е замаcтен црниот дроб, а после 30 не треба да пиете млеко…Вака ќе го исчистите…“ советува д-р Чубрило.

Пристигна пролетта, а со неа и потребата за детокcикација на телото и чистење на организмот од токcини. Многумина грешат кога станува збор за детокcикација и често прават грешки кои дополнително може да ја влошат состојбата.

Доктор Дејан Чубрило пред извесно време гостувајќи во РТС Ординација ги откри правилата за детокcикација и ги објасни најчестите грешки.

Детокcикацијата е задолжителна кога некој има висок холестерол и замастен црн дроб.

„Ако имате замастен црн дроб, а сите го имаме, повеќе или помалку, автоматски имате покачени нивоа на инсулин. Тоа е хормон што го произведува панкреасот за регулирање на шеќерот и варењето.

Ако инсулинот се зголемува во текот на денот, повеќе или помалку, тој ќе прави маснотии во црниот дроб, тоа е негова работа“, рече д-р Чубрило и објасни:

„Холестеролот не го добивате од храната. Ако секој ден јадете ќебапи, плескавици, големи порции, ќе предизвикате пореметување во дигестијата и интокcикација. Но, покаченото ниво на инсулин е она што стимулира производството на холестерол.

Кој има покачен холестерол има и покачен инсулин, и обратно. Кој го контролира инсулинот, го контролира и холестеролот, вели д-р Чубрило.

Кога високиот холестерол е проблем?

– „Лошиот холестерол“ е парадокс, содржи помалку холестерол отколку „добриот холестерол“. Лошиот холестерол има функција да пренесува материјал за производство на хормони и поради тоа не е лош, објасни докторот.

Лошиот холестерол станува лош кога ќе „зарѓа“, односно кога не може да ја заврши својата работа за пренос на материјал за производство на хормони.

„Тој оксидиран холестерол ќе се залепи некаде и ќе претставува почеток на развојот на атеросклероза“, вели д-р Чубрило.

„Само оксидираниот холестерол е лош“, тврди тој.

МИКС ОД ЛИМОН И МАСЛИНОВО МАСЛО: Ми го исчисти црниот дроб и го намали лошиот холестерол

Алаpмантна граница на холестерол

„Секој холестерол кој е 6 или 6,5 не го толкувам како трагедија или нешто што е толку лошо.

Тогаш заклучувам дека се создава премногу, односно дека нешто го стимулира (инсулинот), дека не се излачува правилно. преку жолчката или дека е рѓосан, тогаш им препорачува на пациентите антиоксиданти и да внесат што повеќе здрава храна, овошје и зеленчук во нивната исхрана.

„Втората работа, контрола на инсулинот. Не јадеме шеќер или внимаваме колку јадеме; не го оптоваруваме панкреасот. Што се однесува до мастите, д-р Чубрило препорачува да се става помалку од една лажичка, само колку јадењето да замириса.

Трета работа е прочистување на жолчните канали за полесно исфрлање на жолчниот сок. Лимонадата со малку ѓумбир е одлична за ова.“

Заблуда е дека чистењето на организмот најдобро се прави со цедени овошни сокови кои не содржат растителни влакна, туку само овошен шеќер, вода и витамини.

„Кога ги земате овие сокови и ги земате неколку пати на ден, вашиот инсулин ќе скокне како да сте на тест за оптоварување на гликоза.

НАПИТОК ЗА „ЦРН ДРОБ КАКО HОВ“-Се пие 3 дена по 2 чаши

Ова ќе биде поттик за блокирање на топењето на поткожното масно ткиво, додека овој стимул ќе направи повеќе холестерол, црниот дроб ќе се замасти“, објасни докторот.

„За тој сок, треба да знаете точно колку шеќер има и во која доза можете да го земете. Тој сок мора да има малку влакна, малку масти (семиња), за да се смири реакцијата на панкреасот.

Панкреасот тогаш многу помалку ќе се „возбуди“ и ќе ги добиеме придобивките од овошјето и зеленчукот, за нашите црева да се чувствуваат подобро, а добрите бактерии да ја добијат својата храна, за да можат да се борат со лошите бактерии“, рече д-р Чубрило.

Многу е важно да имате добар желудник и ензими во него, кои се губат поради прекумерниот стрес. Кога се јаде под стрес, нема ензими, тврди докторот.

Во процесот на детокcикација, мастите се забранети, додека, според него, забранета е и употребата на маслиново масло, бидејќи и тоа е оптоварувачко.

„Доколку имате организам кој е интокcициран, црниот дроб веќе не може да се боpи, тој е полн со токcини. Зошто на тој црн дроб му давате задача да ги преработува тие масти? Нека се опорави, дајте му минимални количини.

Јадете месо без масти, варено во вода, ставете многу зеленчук во тоа тенџере и направете оброк без масло, за да можете да ручате без да се интокcицирате.

Во периодот на прочистување треба да ги исфрлиме јајцата и млекото“, објаснува докторот.

„Сите постари од 30 години не треба да пијат млеко, тоа е нешто што ни е многу тешко. Млечните производи многу тешко се варат“, додаде тој.

Забрането е и користење на чаеви за детокcикација. Цревата кои се во опстипација, кои не работат, се „заклучуваат“, згрчени.

Така, кога ќе почнете да се напрегате, како да сте ги скинале тие црева, бидејќи тогаш тие уште повеќе се уморуваат“, тврди докторот.

За да се обноват цревата, треба да се зголеми нивото на генерирање енергија во нашите клетки. “Најдобар извор на маснотии е оној кој се топи од нашето масно ткиво и се претвора во енергија.

Инсулинот го спречува тоа топење на мастите. Контролирајќи го, ќе добиете ослободување од топење на мастите”, вели докторот.

Прочистување на црниот дроб…За 3 дена се исфрла сета „нечистотија“

Кога е успешна детокcикацијата?

„Успешната детокcикација значи воспоставување нормална функција на цревата. Тоа е прецизна дефиниција.

Ако успеавме да ги подигнеме цревата од минус фаза во нормала, за да почнат да си ја вршат работата, нема повеќе интокcикација”, вели докторот и додава:

„Една „столица“ дневно е доволна, но тоа не е мерка. Луѓето често ми велат: Докторе, имам неколку столици дневно, имам брз метаболизам. Метаболизмот е процес каде се создава енергија од она што допира до вашите клетки.

Кој го има тоа, има и брз метаболизам, а не тој што има повеќе столици. Оној што има повеќе столици, главно е болен, бидејќи не ја вари храната, сè поминува низ него.

Го има класичниот изглед на слаб човек кој не може да добие на тежина, затоа што нема доволно ензими за да ја вари храната“.