Морковот е крцкав, вкусен и многу хранливо. Морковот е особено добар извор на бета каротен, влакна, витамин К1, калиум и антиоксиданти. Исто така, има бројни здравствени придобивки.




Тоа е храна која помага во слабеење и е поврзана со пониски нивоа на холестерол и подобрување на здравјето на очите. Морковот се состои од околу 10% јаглени хидрати, составен од скроб, влакна и едноставни шеќери.




Тие содржат исклучително малку масти и протеини. Морковот е одличен извор на витамин А во форма на бета каротен. Исто така, претставува добар извор на неколку витамини од групата Б, како и витамин К и калиум.




Здравствени придобивки од моркови. Голем дел од истражувањето на моркови се фокусирани на каротеноидите.

Намален ризик од рак. Диетата богата со каротеноиди може да помогне да се заштитите од неколку видови на рак, вклучувајќи рак на простата, дебело црево и стомак.




Намалување на нивото на холестерол во к рвта. Високиот холестерол во к рвта е добро познат ризик фактор за срцеви заболувања. Внесувањето моркови е поврзано со пониски нивоа на холестерол




Губење на тежина

Како нискокалорична храна, морковите можат да ја зголемат ситоста и да го намалат внесот на калории. Поради оваа причина, тие можат да бидат корисен додаток на ефикасната ди-ета за слабеење.




Здравје на очите

Поединци со ниско ниво на витамин А имаат поголема веројатност да доживеат ноќно слепило, состојба што може да се намали со јадење моркови или друга храна богата со витамин А или каротеноиди. Каротеноидите можат да го намалат ризикот од дегенерација на макулата поврзана со возраста.




Рецепт сок од морков – помага во лекување на ракот и други сериозни болести

За да добиете здрав сок од морков, потребно ви е да излупите 6-8 моркови и да ги изблендирате во соковник. Сепак, рокот на траење е максимум 24 часа и ќе мора да правите нова тура секој ден. Рецептот е многу едноставен, без додадени адитиви, а од оваа количина ќе добиете поголема количина сок кој може да го распоредите во текот на денот.




Потребни состојки: 1 кг моркови, 200 г шеќер, 4 литри вода, 5 кесички лимонтус.

Постапка: Излупете ги морковите, измијте ги добро и исечкајте ги на тркалца. Ставете ги во сад, истурете 2 литри ладна вода и сварете ги на овој начин. Кога морковите ќе омекнат, процедете ги од водата во која сте ги готвеле и изблендирајте ги.




Добиената каша вратете ја во истата вода, додајте го шеќерот, лимонтусот и уште 2 литри вода. Гответе ја содржината уште половина час, мешајќи повремено. Кога сокот малку ќе се подизлади, претурете го во чисти стерилизирани шишиња и завиткајте го во ќебе.




Оставете ги шишињата во ќебе да се изладат преку ноќ, а потоа чувајте го на ладно и темно место. Забелешка: Ако имате проблем со шеќер или внимавате на исхраната, наместо шеќер, во сокот додајте мед или некој друг природен засладувач по ваш избор. Многу е вкусно ако сокот го комбинирате со сок од јаболко, портокал или лимон.

Честопати се случува, луѓето ширум светот да се излечат од рак и да ја стават болеста во регресија, користејќи ја природата и природните лекови. Некои успеале да го сторат тоа со сок од моркови.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.