Буковката е вкусен вид на печурка која многу често се наоѓа во природата, но воопшто не е тешко да се одгледува во домашни услови. Корисните ефекти на буковката првпат ги откриле К инезите, каде денес најчесто се користи во сува форма или во прав, а Европејците почнале да ја користат на крајот на минатиот век.
Најновото истражување покажало дека освен што може да се јаде, буковката има исклучително корисен ефект врз човечкото тело. Буковката е една од оние многу вкусни печурки кои можеме да ги најдеме диви по природа, но можеме да ги одгледуваме и во домашни услови на лесен начин.
Нашиот имунолошки систем е заг-розен во текот на целата година. Се појавува анемија, покачен холестерол и триглицериди, лумбаго и вкочанетост на екстремитетите. Природата ја дала оваа печурка во вистинско време, која помага како додаток во исхраната да се ублажат или отстранат овие проблеми.
Ги содржи сите есенцијални аминокиселини, со исклучок на триптофанот, потоа витамини: Б1, Б2, Б5, Б6, Б7, витамин П и многу минерали како јод, селен, натриум, калиум, цинк, фосфор, железо. Покрај тоа, содржи хлорофил, кој ја забрзува регенерацијата на клетките. Исто така, содржи житни влакна кои ги врзуваат и исфрлаат сите насобрани штет.ни материи од организмот.
Протеините од буковката се многу слични во составот со животинските. Покрај тоа, содржи голем процент на јагленихидрати и само околу 4% маснотии. Главните носители на лековитите својства кај печурките се комплексните шеќери – полисахариди. Меѓу нив, најважен е бета 1,3 / 1-6 – глукан, кој го има и во буковките.
Помага во намалување на нивото на холестерол и триглицерид во серумот. Ако во вкупната дневна исхрана се користи буковка, нивото на холестерол ќе се намали за 65 – 80% за два месеци . Буковките се природен антиоксиданс и агенс за намалување на холестеролот и триглицеридите. Буковките можат да им помогнат на оние кои имаат кардиоваскуларни проблеми.
Антитуморна активност на овој бета-глукан е исклучително силна. Се манифестира со запирање на растот на туморот, без разлика дали габата се кон.сумира како свежа или се користи екстракт.

Стимулацијата на имунолошкиот систем со помош на бета – глуканската печурка заедно со одредена терапија значително го скратува времето на болеста и дава многу поголеми шанси за закрепнување. Во некои земји оваа печурка служи за голема превентивната здравствена заштита.
Се препорачува за дијабетичари затоа што го намалува нивото на шеќер во кр-вта. Полисахаридите од овие печурки влијаат на намалувањето на мастите во кр-вта, пред се на лошиот холестерол и триглицеридите. Ги запира ту-морските клетки: Бета-глуканот, кој се наоѓа во буковките, го запира растот на ту-морските клетки и ги ублажува последиците од хемотерапијата.
Го зајакнува имунитетот: благодарение на својствата што ги содржат, овие печурки го зајакнуваат организмот, го прават поотпорен на многу болести и го забрзуваат закрепнувањето.
Совети за правилна употреба: Буковките никогаш не се сечкаат, туку се делат на ленти. Садот со печурката не треба да се загрева затоа што се зголемува количината на нитрати, кои се претвораат во ток.сични материи во организмот.
Во комбинација со сезонски зеленчук, во салата или интегрален ориз прави добро избалансиран оброк што ќе ве засити и ќе ги задоволи енергетските потреби на организмот. Буковката е нискокалорична храна, богата со протеини и малку маснотии, тоа е идеална храна за кон.сумирање во кое било време од денот и годината.

Циклусот за одгледување на буковката е пократок од циклусот за одгледување на шампињони. Во природата буковката (Pleotorus Ostreatus) се среќава најчесто на неисечени исушени дрва.

Првите обиди за одгледување на буковка биле на дрво. Оваа метода на одгледување на буковка и денес успешно се користи. Во последно време, буковката се одгледува на земјоделските нуспроизводи. На таквите подлоги циклусот на одгледување трае 2 – 3 месеци.

Во просторот каде се одгледува буковката мора да има оптимална температура и висока влажност на воздухот. Таквите простори мора да имаат можност за проветрување со помош на вентилатор и мора да бидат осветлени со потребната количина на светлост. За одгледување на буковката погоден е речиси секој затворен простор во кој може да се обезбеди константна температура на воздухот од 18 С, достапност на струја и вода.

Прочитајте и следново: Кордицепс – лековита печурка од Тибет која го чисти црниот дроб и кр-вните садови, го регулира шеќерот.. Делувајќи врз здравјето на целиот организам, успешно ја враќа природната рамнотежа на животната енергија, а последната студија открила дека ја подобрува општата виталност, со намалување на уморот и вртоглавиците.

Високите планини од југозападна Кина и Тибет се природно поднебје на печурките Cordyceps sinensis, на кои им се припишуваат чудотворни лековити моќи.
Првите записи за оваа печурка датираат од 15-ти век, кога старите народи од Тибет ја нарекле “yartsa gunbu”, додека на непалски јазик е позната како “yarsha gumba”.

Имено, оваа печурка ја подобрува биосинтезата на хормоните кортизол, тестостерон и естроген, чие производство во организмот се намалува со текот на годините и доведува до слабеење на моќноста.

Притоа нема контраиндикации кои можат да ги имаат вообичаените лекови за оваа намена. Не е ни чудо што во Азија се користи традиционално оваа печурка за подобрување на женската и машката плодност.

Традиционалната медицина од Тибет и Кина ја користи оваа лековита печурка повеќе од 2000 години. Во современиот свет таа станала синоним за зголемување на отпорноста на организмот, јакнење на концентрацијата и постигнување на подобри спортски резултати.

Заговорниците на алтернативна медицина за оваа печурка сметаат дека: помага во детоксикација на црниот дроб, при фиброза и цироза, позитивно делува на расположението, корисна е за лекување на умор и различни видови депресија, го регулира лачењето на инсулинот, спречува хипергликемија и помага во лекувањето на сите типови дијабетес.

Покрај тоа, Кордицепс печурката покажала позитивни ефекти и против кашлица, исфрлање на насобраната слуз, отежнато дишење, астма и ХOББ. Последните години се користи и за бубрежни заболувања и карцином, бидејќи го запира растот, делбата и размножувањето на канцерогените клетки.

Бидејќи има противвоспалителни својства, делотворна е при ревматоиден артритис и кардиоваскуларни болести, ја регулира работата на срцето, го подобрува протокот на кр-вта, го намалува високиот кр-вен притисок, го намалува нивото на холестерол и триглицеридите, спречува згрутчување на кр-вта и формирање на тромби.

Кај повозрасните луѓе кои редовно ја користеле печурката, забележана е поголема издржливост при телесни напори. Од лековитите својства на кордицепсот, треба да се спомене и неговата способност дека штити од паразити, неговото дејство против бактерии, вируси и габички, и дека ја олеснува депресијата.

Делувајќи врз здравјето на целиот организам, успешно ја враќа природната рамнотежа на животната енергија, а последната студија открила дека ја подобрува општата виталност, со намалување на уморот и вртоглавиците.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.

Буковка