Многумина го игнорираат чешањето на кожата, но треба да се посвети посебно внимание, особено затоа што може да биде симптом на многу болести. Пруритус (чешање) може да биде симптом на примарно заболување на кожата или системско заболување. Тоа е непријатно чувство на кожата што ве тера да се чешате.

Еве 10 можни причини зошто вашата кожа може да ве чеша:

1. Сува кожа

Кожата е често сува во студените и зимските денови, но се појавува и при високи температури. Кожата треба почесто да се хидрира за да се спречи чешање. Чувството главно се јавува на нозете, рацете и стомакот, а многу лесно исчезнува со промена на животниот стил.

2. Дерматитис

Дерматитисот е акутна состојба на кожата, а главни причинители се соединенијата кои предизвикуваат иритација и алергии. Контактниот дерматитис се јавува во контакт со алергени како што се детергенти, сапуни, козметика и синтетички мириси.

Може да изгледа како осип или како изгореница, а најмногу е на рацете. Чешањето може да биде многу силно и кожата е црвена и воспалена, а понекогаш дури и може и да пече. Во овој случај, посетете лекар.

3. Каснувања од инсекти

Убодите се најчеста причина за чешање, особено во пролет и лето. Во овој период нè касаат мравки, пајаци и комарци. Каснувањата од мравка и пајак чешаат кратко, додека каснувањето од комарец понекогаш чеша и цел ден.

Тоа чешање е одбранбен механизам на телото од убоди, а со чешањето се поттикнува циркулацијата на крвта и на тој начин се овозможува поголем прилив на одбранбени клетки во тој дел од телото.

Откако ќе се акумулираат доволно клетки, отокот на местото на инјектирање ќе исчезне. Треба да се внимава да не се направат ранички од чешањето за да не дојде до инфекција.

4. Вошки во косата

Една од малку безопасните епидемии се вошките. Вошките не пренесуваат бактерии и вируси, па затоа не се опасни по здравјето на детето.

Проблемот настанува кога чешањето е толку силно што ноктите, среде гребење, можат да ја оштетат кожата, а потоа постои можност за инфекција. Откако ќе се исчешате, кожата станува многу сува, а дури и откако ќе се ослободите од штетниците, може да дојде повторно до чешање.

5. Алергии

Алергиите се исто така многу честа причина за чешање на кожата. Може да почувствувате чешање на сите делови од телото, односно на оној каде што се јавува алергиската реакција.

Алергијата на влакна од мачки обично има реакција на чешање на лицето, вратот и горниот дел од градниот кош, додека алергија на кучиња се јавува по галење, а уште почесто по контакт со плунка на куче.

Осипот може да се појави каде било на телото. Нетолеранцијата на одреден вид храна предизвикува реакција на чешање, главно на носот, односно синусите се воспалуваат и стануваат болни и чешаат. Во основа, сите алергии предизвикуваат чешање, како што се оние на млекото, лековите, сонцето и растенијата.

6. Псоријаза

Псоријазата е кожно нарушување кое предизвикува забрзан раст на клетките на површината на кожата. Кожата потоа се задебелува, а симптомите се чешање, сувост и црвени дамки.

Не постои соодветен третман за оваа болест, но раното откривање може да му овозможи на заболениот да се подложи на третмани кои го запираат растот на клетките на кожата и им обезбедуваат олеснување.

7. Камења во жолчката

Ова е најчеста болест на жолчните канали и повеќе ги погодува жените отколку мажите. Тие можат да бидат со големина на песок до големина на топче за голф. Кај некои пациенти се развива само еден камен, додека кај други постои можност за неколку.

Тие можат да бидат холестерични, безопасни и светло обоени и пигментирани, кои се црни, а се јавуваат кај пациенти со цироза на црниот дроб и инфекции на билијарниот тракт. Абдоминално чешање е само еден од симптомите.

8. Шуга

Шугата е заразна болест на површинскиот слој на кожата. Секој може да се зарази без разлика на хигиената или возраста. Оваа болест е предизвикана од паразитот sarcoptes scabiei кој живее на кожата на цицачите.

Најчесто се зафатени делови од кожата кои не содржат многу лојни жлезди, како што се зглобовите, лактите и колената. Без лојните жлезди, тие тешко можат да се репродуцираат. Пациентот чувствува интензивно чешање што се зголемува со топлина и ноќе. Исто така, на кожата се појавуваат светли каналчиња и црни точки како осип.

9. Психијатриски заболувања

За жал, физичките причини не се единствената причина за чешање на кожата. Честопати, постоењето на психијатриска дијагноза како клиничка депресија или заблуди за паразитоза може да го натера болниот да мисли дека нешто го чеша.

Проблемот е кога болеста не се контролира затоа што постои можност личноста да се повреди при страв и агресивно гребење за што побрзо да се ослободи од тоа чувство.

10. Тешки болести

Дури и тешките или неизлечиви болести може да имаат чешање како симптом. Најчесто тоа се болести на тироидната жлезда бидејќи предизвикуваат сува кожа, мултиплекс склероза која може да предизвика зголемено чешање, бубрежни заболувања или дијабетес.

Иако некои од причините се безопасни, други се сепак многу опасни по здравјето и животот, а најдобро би било кога ќе забележите чешање и дамки на телото веднаш да се обратите на лекар.