Поради желирањето употребуваме минимално шеќер, само 750 г на 5 кг сливи. Џемот се готви сосе семките кој даваат фантастична арома, а покрај тоа корстат амигдалин и витамин Б17. Супстанцијата амигдалин помага во лекување на туморни заболувања, проблеми со простата и елиминација на заболени клетки во организмаот.

РЕЦЕПТ

Потребни состојки:

5 кг зрели сливи

5-10 семки при готвењето да се задржат заради аромата

400 г шеќер

350 г интегрален шеќер

Постапка:

Загревајте до зовривање.
Гответе на тивок оган (на 2 или 3), околу два часа, да испари течноста.
Гответе до посакуваната густина.

Стаклените тегли претходно загрејте ги во микробранова печка.
Капаците стерилизирајте ги во зовриена вода.

Видео: