Лукот се смета за една од најздравите намирници, а освен во исхраната се користи и во народната медицина за лекување и превенција од различни болести. Овој производ е посебно популарен меѓу оние кои патат од низок крвен притисок, висок холестерол и кардиоваскуларни болести.

Претходно пишувавме за неговите корисни и позитивни ефекти врз човековото тело и здравје. Научниците идентификуваа бројни својства кои ги има печениот лук, а еве што ќе ви се случи во вашето тело во период од 24 часа после консумирање на шест чешниња лук дневно.

Час 1: во првиот час лукот се вари во желудникот и станува погоден за апсорпција.

2-4 часа: лукот се бори против слободните радикали и цанцерогените клетки.

4-6 часа: метаболизмот се забрзува бидејќи се ослободува од вишокот течности и се согоруваат масните наслаги.

6-7 часа: лукот ги уништува штетните бактерии во телото.

8-10 часа: лукот игра важна улога на клеточно ниво – ги штити клетките од оксидација.

10-24 часа: започнуваат процеси на длабоко чистење во телото.

КАКО ПЕЧЕНИОТ ЛУК ВЛИЈАЕ ВРЗ ВАШЕТО ТЕЛО?

-го регулира лошиот холестерол

-ги чисти артериите и го штити телото од проблеми со срцето.

-го подобрува нивото на крвниот притисок.

-го зголемува имунитетот.

-ги зајакнува коските.

-го намалува уморот.

-ја зголемува издржливоста и ја подобрува физичката кондиција.