Фото и рецепт: Емилија Грујовска
Домашен сок кој често го правам, излегуваат околу 4 литри. Може и повеќе дози да направите, но не сум сигурна колкав рок на траење има.
Ние го пиеме за два дена и го чувам во фрижидер. Обично го правам со јаболка и круши, но овојпат го направив од јаболка и кајсии.
Потребни состојки:
5 јаболка (лупени)
2 кајсии
3 литри вода
400 г шеќер
Постапка:
Се лупат јаболката и се сечат на четвртинки од кои се отстрануваат семките. Кајсиите се мијат и се сечат на половина, па и од нив се вадат семките.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_8266-e1560331696690.jpg)
Овошјето се става во поголем сад, се преливаат со 3 литри вода и се додава 400 г шеќер.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_8267.jpg)
Се остава да зоврие и веднаш се исклучува. Откако ќе излади или ќе стане млако, се процедува водата, а овошјето се блендира и се додава во течноста.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_8270-e1560331754254.jpg)
Се меша убаво да се изедначи, па се складира во шишиња. Целата постапка трае околу еден час.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_8271-1-e1560331782806.jpg)
За рецептот со круши користам три јаболка и три круши, а постапката е иста.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_8273-e1560331805292.jpg)
Фото и рецепт: Емилија Грујовска