Од архивите:

„ Галина, работата е сериозна имаш тешка аортна стеноза мора да се оперираш, ако ме прашуваш каде, кај кој лекар, кога јас би ја имал истата дијагноза тогаш за операција би го одбрал најдобриот кардиоваскуларен хирург.

Неговото име е Жан Митрев, но не живее во Русија туку во Македонија таму има своја болница“.

Овие зборови на рускиот кардиолог Артур Дормидор биле клучни за 68 годишната русинка Галина Пекарскаиа да замине за Македонија.

По образование професорка по англиски јазик која својот работен век го поминала како советник на Министерот за надворешни работи, роодум од Ставропол кој иако е прилично далеку од Скопје не било причина да се двоуми дали да дојде овде или не.
Довербата кон лекарот кој 4 месеци редовно ја следел нејзината болест патувајќи од Москва до Крим, се потврдила уште еднаш.

„ Сменив три авиони од Крим до Москва, од Москва до Белград и од Белград до Скопје, поминав 2000 километри за да ме оперира д-р Жан Митрев. Препораката ја добив од мојот кардилог од Русија, го послушав неговиот совет.
Од она што овде го видов, немам зборови, восхитена сум , пријатно изненадена, бидејќи ова е воедно мое прво доаѓање во Македонија, не знаев каде одам, но верував.

По 8 дена поминати овде во болницата на д-р Митрев, гледајќи ја целокупната професионалност, организираност, грижа и третман кон пациентот дојдов до закучок дека Русија треба да учи од Вас, од д-р Митрев и луѓето кои работат во оваа болница.

Им благодарам на сите кои ги запознав овие денови а најголемо „спасиба“ на д-р Митрев, Ве поканувам сите да дојдете да видите колку е убаво Во Крим, ние имаме море а вие прекрасна приорода. Кога ќе го пишувате текстот од нашиот разговор напишете: Еден македонски доктор спаси една Русинка.

Се чувствувам прекрасно и среќна сум дека сè се заврши добро и се враќам во големата Русија, по мене ќе дојде мојот син кој исто така е лекар. За крај би им препорачала посебно на помладите да го ценат своето здравје со што ќе се почитуваат себеси. Не се доволни само оние годишни контроли, мораме многу подетално да го испитуваме нашето здравје, без оглед дали чуствуваме некакви промени или не.

Галина не е првата пациентка од Русија оперирана од страна на д-р Митрев, досега таа бројка е преку триесет. Но, Галина е првата Русинка оперирана во оваа болница.
Во таа чест на посета и дојдоа претставници од Амбасадата на Русија во Македонија, г-динот Станислав Лупин Аташе и г-динот Алексеј Бабкин Шеф на конзуларното одделение во Амбасадата на Русија.

На средбата со нив г-ѓа Галена им раскажа дека не може да верува дека патот и болеста ја донеле дури до Македонија, ако се плашела од нешто тоа бил јазикот како ќе се разбере со луѓето во болницата, но немало никаков проблем во комуникацијата.

Д-р Тања Анѓушева медицинскиот директор на болницата и одговорна на одделот за интензивна нега , околу здравствената состојба на Русинката Галина ни го изјави следното:

“Пациентката беше со тешка аортна стеноза примена за оперативно лекување. Аортната стеноза е заболување при кое е настанато наталожување на калциум на природните залистоци од аортната валвула, поради што истата не се отвора колку што треба и затоа срцевиот мускул работи со поголема сила за да ја испумпа крвта во аортата, поради тоа настанува задебелување на истата..

Единствено решение за овој проблем е хирушка замена на променетата аортна влавула со протеза. Протезата може да биде биолошка , механичка и протеза добиена преку реконструктивна хирургија на валвулата при што се прави отстранување на калциумските наталожувања од самите залистоци и валвулата се отвора нормално.

Кај пациентката е направена замена на аортната валвула со биолошка протеза.“
Пациентката Галина во д-р Митрев сега гледа пријател кој ке го има за цел живот, а следната посета на Македонија ја планира како турист кој ќе ужива во убавините на Македонија.