Медот и пчелните производи, како што се прополис, полен, матичен млеч и перга, се ценети низ целиот свет и се сметаат за едно од најдобрите природни средства за зајакнување на имунитетот и како помош за многу болести, од анемија до астма и бронхијални проблеми.

Денес на пазарот има големи количини на „лажен“ мед, а како да се препознае, кој тип е најдобар за респираторни проблеми, како и кој тип на прополис е најкорисен за здравјето, објасни Христина Лазаревиќ, магистер по фармација .

За лековитите својства на матичниот млеч, во емисијата „РТС ординација“, Христина откри за што служи добриот млеч:

„Млечот, е според мене, и верувам дека многу пчелари ќе се согласат со мене, еден од најскапоцените производи од мед. Се смета дека во него има најмногу железо од сите други пчелни производи.

Затоа честопати можете да најдете комбинација од матичен млеч и семе од коприва во супермаркетите, па дури и на пазарите, бидејќи во копривата исто така има многу железо“, објасни Христина.

„Матичниот млеч, покрај зголемувањето на нивото на железо во организмот, го зголемува и бројот на еритроцити и со тоа се бори против анемијата.

Бидејќи припаѓа на производи од мед, а познато е дека има луѓе кои се алергични на него, има ли група на луѓе кои не треба да го земаат млечот?

„Како и кај прополисот и медот, само на оние луѓе кои се алергични на мед и стра-даат од дијабетес, се препорачува да бидат внимателни“. Христина ја откри и најмоќната комбинација на пчелни производи кои неверојатно го зголемуваат имунитетот и штитат од болести.

Мед за имунитет

Потребни состојки: 500 г мед, 25 г полен, 30 г матичен млеч, 35 капки прополис, рендана кора од 1 лимон

Постапка: претходно лимонот се става во сад со вода и сода бикарбона да отстои. Значи, добро се мие и потоа се рендан кората и се додава во останатите состојките. Добро се промешува. Оваа мешавина најдобро се чува во фрижидер поради кората од лимон. Се зема по една лажица наутро, половина час пред појадок, на празен стомак.

Матичниот млеч е секрет кој го лачат младите пчели, што се користи за хранење на матицата и нејзините ларви. Ова е биолошки активен производ на пчелите, кој се карактеризира со цела низа лековити својства и е широко користен во медицината, козметиката и прехранбената индустрија.

Лековитите својства на матичниот млеч се познати уште од времето на античките Инки. Матичниот млеч се споменува во најстарите пишани документи кои датираат од пред 3000 до 5000 години п.н.е. Интересен факт е тоа што според некои податоци, матицата која се хранела со матичен млеч, го зголемила животниот век за 2 години.

Пчелите го лачат матичниот млеч од 4 до 15 ден од животот. Во апитерапијата, матичниот млеч се смета за адаптоген. Бројни експерименти докажаа дека матичниот млеч има изразени антибактериски и антифугални својства.

Имуностимулаторниот и имуномодулаторниот ефект на матичниот млеч се рефлектира преку стимулација на производство на антитела и размножување на имунокомпетентни клетки. Матичниот млеч има бројни лековити својства како:

Зајакнување на имунитетот и зголемување на отпорноста на организмот, ја лекува сенилноста, несоницата, заморот и мигрената. Ја стимулира работната способност и лекува бројни респираторни заболувања како бронхитис и пневмонија.

Матичниот млеч го стимулира метаболизмот, поволно делува на нервниот и кардиоваскуларниот систем. Ја подобрува мобилноста и циркулацијата. Го зајакнува нервниот систем, ја подобрува менталната состојба и расположението, ја враќа силата и добриот сон, ја зголемува концентрацијата и доведува до подобра меморија.