Вонредниот професор по оториноларингологија Керол Фостер, од Универзитетската болница во Колорадо, открива начин со чија помош за кратко време поминува вртоглавицата.

Техниката која е позната како „полу колут“ им помогнала на бројни пациенти кои патат од вртоглавица. Па, доколку и вие имате ваков проблем, пробајте!

За да се ослободите од вртоглавицата, прво клекнете. Подигнете ја главата и погледнете во плафон, а потоа спуштете се на под, како да се подготвувате да направите „колут напред“.

вежба „полу колут“ за спречување на вртоглавица

Потоа свртете ја главата кон левиот лакт. Пауза… и дишете, додека вртоглавицата да помине.

Вратете ја главата во средна положба, па подигнете ја. Седнете и брзо издишете. Ќе почувствувате прекрасно олеснување.

Можете да го погледнете видеото од професорката за подетални информации: