Кардиоваскуларниот хирург д-р Емир Солаковиќ привлекува внимание со своите изјави за здрав начин на живот, пред сè затоа што на гледачите им се обраќа директно и без влакна на јазикот. Овој пат тој зборуваше за Хајат Медиа БИХ и ги откри ризиците од мозочен и срцев удар, па презентираше интересни факти.

– Еден од факторите на ризик за мозочен и срцев удар, и заболувања, спаѓа и стареењето. Кога ќе се роди детето, веќе е нападнато од атеросклероза. Со возраста, оваа атеросклероза, или ‘рѓосување – едноставно кажано, рѓосувањето на крвните садови едноставно се зголемува.

доктор Емир Солаковиќ

Како што стареете се зголемува и холестеролот. Друго, во староста, бидејќи крвните садови се ‘рѓосани, се очекуваат разни болести со последици – објасни доктор Солаковиќ и додаде:

доктор Емир Солаковиќ

– Друга причина е полот. Сега, слушајте ме внимателно, вие жени и мажи. Жените кои имаат менструација, односно до менопаузата, нивните јајници лачат еден хормон – тоа се естрогенските хормони, кои ги штитат жените од атеросклероза, од срцев удар и сл.

доктор Емир Солаковиќ

Тогаш ќе видите дека жените 1:3, во споредба со мажите, помалку добиваат срцев удар. Но, кога жената влегува во менопауза, јајниците лачат помалку хормони, помалку естроген, а потоа жените имаат иста атеросклероза како и мажите.

доктор Емир Солаковиќ

Потоа болестите одат 1 спрема 1. Науката се обидела да им даде на жените естроген, апчиња со кои им го надоместувале, за да не умираат.

Потоа увиделе дека 50% од нив имале помалку срцеви и мозочни удари, но забележале дека тие жени имаат предиспозиција за рак на матката. Потоа почнаа уште едно ново истражување, да даваат двојна хормонална терапија.

д-р Солаковиќ

Доктор Солаковиќ објасни зошто жените и мажите се разликуваат и каква улога играат хормоните кога се во прашање годините.

– Драги мои жени, има една работа што нема да ви се допадне. Жена која ќе наполни 50 години, нејзе и се додаваат плус 7 години, што значи, жена која има 50 на личната карта, физички изгледа како да има 57 години. Зошто?

Бидејќи на жената претходно и доаѓало менструација и била подготвена за оплодување, а метаболизмот и животните процеси биле во тек, за разлика од мажот. На оваа возраст, со доаѓањето на менопаузата и сето тоа завршува.

Но, јас ви го кажувам ова на наједноставен начин, дека кога живете здраво и имате здрав живот, може да изгледате дури 20 години помладо со своите 50 години и тие 7 години плус.

Мислам дека мотивот е добар и ви посакувам многу среќа, да бидете уште помлади – заклучи доктор Солаковиќ. Емисијата со д-р Солаковиќ можете да ја погледнете ОВДЕ.

д-р Емир Солаковиќ