Алое вера е билката која се користи во алтернативната медицина ширум светот за лекување на многу тешки и cериозни болести. Оваа лековита билка потекнува од Северна Африка, а со изгледот потсетува на кактус и во себе содржи доста вода.

Богата е со витамини и минерали, особено со витамин Ц, Е и цинк. Има антибактериско дејство, па поради тоа, успешно спречува развој на голем број инфекции.

На порталот на НМД честопати читателите прашуваат кое алое е лековито. Постојат многу видови на алое, но само неколку видови се лековити. Најмоќни и најлековити се Aloe arborescens, krantz aloe, candelabra aloe и Алое вера/Aloe vera.

Алое Пери/Aloe perryi и алое Ферокс/Aloe ferox имаат лековити својства, но не се толку силни и ефикасни како Алое вера.

Овој вид алое е познат и како Кејп алое/Cape aloe, алое Барбадос/Barbados aloe и алое Куракао/Curacao aloe (побарајте ги на Гугл за да видите како изгледаат).

Алоето во Pycија е познато како „Еликсир на младоста”, додека старите Египќани ја нарекувале билка на бесмртноста. Во некои краишта ја нарекуваат уште и „кралица на лековитите билки”.

Според уникатните лековити моќи била добро позната и користена во кинската традиционална медицина.

Алоето, несомнено се смета за најлековитата билка на планетата. Таа е надалеку позната по тоа дека има големо влијание врз здравјето, а истовремено се користи и во козметичката индустрија.

Врз неа се спроведени многу научни истражувања, но досега не се целосно објаснети чyдата кои лежат во оваа билка и на кој начин со нејзина помош многумина успеваат да се излекуваат дури и од некои најтешки болести.

Постои верување дека Алое вера е билката која ја користела Клеопатра за разубавување и здравје на кожата.

Алоето започнало масовно да се користи во Америка најпрво како лаксатив, а подоцна биле откриени нејзините лековити својства за лекување на изгореници, посекотини, убоди, последици од зрачење, за нега на кожа и тело, како и за други дерматолошки проблеми.

Во алтернативната медицина се користи за лекување на бројни болести, започнувајќи од наједноставни алергии и кожни инфекции, па сè до сериозни болести како што се астма, бронхитис, дијабетес, pак (особено рак на кожа) и слично.

Со помош на билката успешно се лекува анемија, хепатитис, висок холестерол во крвта, несоница, депресија, како и последици од хемотерапија и радиотерапија.

Ова се најлековитите рецепти со алое кои можат живот да спасат

Во комбинација со разно овошје, алоето е закрепнувачки природен напиток богат со минерали и витамини. Денес за лекување на разни болести најмногу се користи алое вера гелот.

Алое вера гел

Се добива од ватрешноста на листот на алоето. Може да се пие или да се користи за надворешна употреба, а помага за лекување на: метаболичко пореметување, воспалителни процеси, разни вируси, бактерии, габички, за јакнење на имунитетот.

Исто така, алое вера гелот ја поттикнува работата на внатрешните органи: црн дроб, срце, бубрези, жолчно кесе. Ја регулира работата на нервниот систем и помага за одвикнување од алкоxол и пyшење.

Како средство за локална употрена корисен е за лекување на кожни заболувања, болки во зглобови, конјуктивитис, мрена, за нега на уста и заби, против акни и првут и уште многи други. Прочитајте: Овие жени сами се излекувале од миом на матка и paк на дојка – ОВДЕ.

Овие жени сами се излекувале од миом на матка и рак на дојка