Едноставен начин да ја дознаете состојбата на вашето срце открива познатиот српски доктор проф. Петар Оташевиќ, формула која одамна е добра позната во здравството.

Вежбањето е здраво за вашата психофизичка состојба, но пред да одите во теретана треба да ја проверите вашата општа здравствена состојба, односно да направите кардиолошки преглед кој вклучува проверка на крвен притисок, лабораториски тест, ЕКГ и ултразвук на срцето, советува кардиологот.

Одењето во теретана е препорачливо за сите, но бидејќи напорното вежбање под тежина може да предизвика разни здравствени проблеми, особено срцето, потребно е внимателно и контролирано да се вежба.

Кога станува збор за обука, проф. Д-р Петар Оташевиќ, специјалист по интерна медицина со супспецијализација по кардиологија и вонреден професор на Медицинскиот факултет во Белград, вели дека лекарите апсолутно препорачуваат вежбање, но дека во случај на средовечни или постари лица, претходно треба да се направат индивидуални здравствени прегледи.

„Вежбањето е нешто што ние лекарите го советуваме секому, покрај тоа што треба да се избегнува брза храна и генерално секоја храна која содржи голема количина масти, шеќер или јаглехидрати.

Препораката е редовно вежбање до 150 минути неделно, но тоа не мора да биде вежбање во теретана, туку било каква физичка активност по сопствен избор, како пешачење, брзо одење, трчање, возење велосипед итн., вели докторот.

Сепак, како што советува, потребна е одредена претпазливост и претходна контрола, особено кога се работи за средовечната популација.

„Доколку сте средовечни, пред да одлучите да започнете со вежбање, особено ако планирате да одите во теретана, би било добро да ја проверите вашата општа здравствена состојба, односно да направите кардиолошки преглед кој вклучува проверка на крвниот притисок, лабораториски тест, ЕКГ и ултразвук на срцето, за да се утврди дали вежбањето е безбедно за вас и со кое темпо треба да вежбате“, советува лекарот.

Пресметајте го вашиот максимален пулс

Кога станува збор за кардио спортови и вежби како трчање, пливање и возење велосипед или скокање со јаже, кои ја зголемуваат вашата издржливост, соговорникот истакнува дека позитивно делуваат на кардиоваскуларниот систем.

Покрај тоа, кардио вежбите ја зголемуваат потрошувачката на калории, што е добро за контрола на тежината.

„Кардио тренингот има бројни позитивни ефекти и се препорачува за секого, под услов да го прилагодите интензитетот на вашата кондиција и општата физичка кондиција. Ова се аеробни вежби кои всушност ја зголемуваат нашата издржливост, при што работат сите мускули, вклучително и срцето.

На овој начин се троши повеќе кислород и се топат насобраните масти“, објасни докторот кој уште еднаш нагласи дека одредени возрасни групи мора да го проверат своето здравје пред да одлучат да почнат да вежбаат.

Од друга страна, општиот совет на кардиологот е да внимавате колку брзо ви работи срцето.

„Не треба да го надмине максималниот пулс, кој се пресметува со одземање на бројот на години од 220. На пример, ако имате 50 години, кога ќе го одземете тој број од 220, доаѓаме до пресметката дека вашето срце не треба да чука побрзо од 170 отчукувања во минута, односно е максималната горна граница“, нагласува докторот кој заклучува дека како што човекот старее, неговиот максимален пулс ќе се намали.

ТОЧНА ФОРМУЛА ЗА ПРЕСКАТКА НА ГОРНА И ДОЛНА ГРАНИЦА:

За физичка активност со умерен интензитет, вашата целна срцева фрекфенција треба да биде помеѓу 64% и 76% 1,2 од вашата максимална срцева фреквенција. Можете да го процените вашиот максимален пулс врз основа на вашата возраст.

За да го процените вашиот максимален пулс поврзан со возраста, одземете ја вашата возраст од 220. На пример, за 50-годишно лице, проценетиот максимален пулс поврзан со возраста ќе се пресмета како 220 – 50 години = 170 отчукувања во минута ( bpm). Нивоата од 64% и 76% би биле:

64% ниво: 170 x 0,64 = 109 bpm, и
76% ниво: 170 x 0,76 = 129 bpm

Ова покажува дека физичката активност со умерен интензитет за 50-годишна личност ќе бара пулсот да остане помеѓу 109 и 129 отчукувања во минута за време на физичката активност.

За физичка активност со енергичен интензитет, вашата целна срцева фрекфенција треба да биде помеѓу 77% и 93% 1,2 од вашата максимална срцева фрекфенција. За да го дознаете овој опсег, следете ја истата формула употребена погоре, освен промената на „64 и 76%“ во „77 и 93%“.

На пример, за 35-годишно лице, проценетиот максимален пулс поврзан со возраста би се пресметал како 220 – 35 години = 185 отчукувања во минута (bpm). Нивоата од 77% и 93% би биле:

77% ниво: 185 x 0,77 = 142 bpm, и
93% ниво: 185 x 0,93 = 172 bpm

Ова покажува дека физичката активност со енергичен интензитет за 35-годишна личност ќе бара пулсот да остане помеѓу 142 и 172 отчукувања во минута за време на физичката активност. (линк ОВДЕ)

За повеќе рецепти заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „ШЕЌЕР И ВОДА: Најдобриот лек за срце и аритмија, за 5 дена се враќа нормалниот ритам“ – ОВДЕ.

ШЕЌЕР И ВОДА: Најдобриот лек за срце и аритмија, за 5 дена се враќа нормалниот ритам