КАДАИФ ЗА ПРОЧКА…Традиција што го топи срцето…
Кадаифот е еден од оние шербетни десерти што носат топлина и спомени од празничните трпези на нашите баби, пишува НМД.
Во македонската традиција, овој сладок колач често се подготвува за Прочка – ден кога се бара и се дава прошка, а семејствата се собираат околу масата за да споделат убави моменти пред почетокот на Велигденскиот пост.
Шербетот, богат и густ, го симболизира изобилството на љубов и слога, додека крцкавите слоеви кадаиф и ореви ја надополнуваат приказната за заедништво и посветеност.
Овој рецепт не е само за вкус – тој е за душа. Подгответе го со трпение и уживајте во магијата на традицијата! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 1 пакување кадаиф
– 200 г путер
– 5 лажици масло
– 400-500 г ореви
За шербет:
– 1 кг шеќер
– 3 парчиња лимон (исечени на тркалца)
– Вода (колку да го потопи шеќерот и еден прст одозгора)
– НМД
ПОСТАПКАТА опишана во детали со приложени фотографии можете да ја прочитате ОВДЕ:
Кадаифот е традиционален десерт кој често се поврзува со културите на Балканот, Блискиот Исток и Медитеранот, вклучително и во македонската кујна.
Неговите состојки и симболика можат да носат подлабоко значење, особено кога се подготвува за празници како Прочка, кој е важен христијански празник поврзан со прошка, покајание и подготовка за Великиот пост.
Симболика на состојките:
1. Тестото (кадаиф) – Фините нишки од тестото симболизираат едноставност и скромност, но истовремено и сложеноста на животот.
Нивната кршливост може да укажува на кревкоста на човечките односи, кои треба да се негуваат и обновуваат, особено во контекст на Прочка.
2. Ореви (или други јаткасти плодови) – Оревите се честа состојка во кадаифот и традиционално се поврзуваат со плодност, изобилство и сила.
Во духовен контекст, тие можат да симболизираат внатрешна мудрост и обновување на духот.
3. Шеќерен сируп (или мед) – Слаткоста на сирупот или медот го претставува благословот, радоста и слатките плодови на простувањето.
Ова е особено значајно за Прочка, кога се бара и се дава прошка за да се врати хармонијата меѓу луѓето.
Ставам една тајна состојка во кадаифот за да излезе со совршен вкус и мирис
4. Масло или путер – Маслото е симбол на помирување и исцеление во многу традиции.
Неговата употреба во кадаифот може да укаже на „омекнување“ на срцата и подготвеност за помирување.
Значењето на кадаифот за Прочка:
Прочка (или Проштени Поклади) е ден кога луѓето си простуваат меѓу себе, се собираат со семејството и пријателите и се подготвуваат за духовното патување на Великиот пост.
Кадаифот, како богат и празничен десерт, го одразува духот на заедништвото и изобилието пред почетокот на постот, кога се воздржуваме од мрсна храна.
Неговата слаткост ја симболизира радоста на простувањето и обновувањето на односите, додека подготовката и споделувањето на десертот го зајакнува чувството на семејна и заедничка поврзаност.
Во македонската традиција, слатките како кадаифот често се служат за да се „засладат“ зборовите на простување и да се создаде топла атмосфера за празникот.
Овој десерт, со својата сложена текстура и вкус, може да се гледа и како метафора за животот – комбинација од горчливост (покајание) и слаткост (прошка).
АРАПСКИ КОЛАЧ ЗА 5 МИНУТИ: Со малку кадаиф се прават овие сочни колачи кои се топат во уста
ПОСТАПКА:
Во мало тенџере загрејте ги путерот и маслото додека путерот целосно да се растопи. Оставете ја смесата топла на шпоретот.
Оревите крупно сомелете ги – доколку немате мелница, половина сомелете ги, а половина исечкајте ги со остар нож на даска.
Земете подлабока тепсија (број 30) – не треба да ја премачкате со масло. Половина од кадаифот рамномерно распоредете го на дното, внимавајќи да не се искрши.
Со лажица прелијте една третина од топлиот путер и масло врз кадаифот, а потоа посипете ги оревите рамномерно.
Останатиот кадаиф ставете го врз оревите, лесно притиснете со дланки за да се нареди убаво и прелијте го со преостанатиот путер и масло.
Загрејте ја рерната на 170°C со вентилатор (врел воздух). Печете го кадаифот околу 1 час. Ако рерната е пресилна, намалете на 160°C.
Кадаифот е готов кога ќе почне да „шета“ во тепсијата, односно кога ќе се одвои од рабовите.
Штом го ставите кадаифот во рерна, почнете со шербетот – тој мора да биде густ за совршен вкус.
Во тенџере ставете го шеќерот, додајте вода колку да го покрие и еден прст одозгора, па додајте ги тркалцата лимон.
Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и варете уште 15 минути. Потоа тргнете го од оган и оставете го на страна.
Извадете го испечениот кадаиф од рерна и оставете го да се излади 10 минути.
Шербетот, сè уште топол, полевајте го полека со кутлача за супа – 3 полни кутлачи во тенок млаз, рамномерно.
Вратете го преостанатиот шербет на оган, варете уште 3 минути, па повторно прелијте го кадаифот со 3 кутлачи на ист начин.
Оставете го остатокот од шербетот малку да излади, па со лажица внимателно прелијте го целиот кадаиф. Лимонот ќе спречи зашеќерување на сирупот.
Оставете го кадаифот да се излади на собна температура, покријте го со фолија и ставете го во ладна просторија, а потоа во фрижидер. Сервирајте го добро изладен за да ги осетите сите вкусови во полн сјај.
Иако може да ви се чини комплицирано, овој рецепт е едноставен – бара само време и малку љубов. Резултатот? Празничен десерт кој ќе ве врати во детството и ќе ги стопли срцата на сите околу вас. Среќна Прочка!