Д-р Рахул Џендиал, неврохирург и автор на книгата „Неврофитнес“, објасни на што треба да внимаваат родителите кога станува збор за здравјето на мозокот на нивните деца. Од лично искуство, овој татко на трojца тинејџери (17, 14 и 13 години) зборуваше за тоа кои се неговите приоритети кога станува збор за нивното воспитување.

Тој посочи дека е свесен дека не може да влијае на некои работи (типични за нивната возраст). Еве што, според него како неврохирург и татко, е клучно за развојот на мозокот кај децата.

Д-р Рахул Џендиал

1. Дали се хранат правилно?

„Ова е важно бидејќи храната влијае на умот и мозокот“, вели тој, додавајќи дека не зборува за сега популарните термини „суперхрана“ или „храна за мозокот“.

„Мислам дека треба да јадат овошје и зеленчук секој ден, како и риба секоја недела (лососот двапати неделно функционира совршено). Антиоксидансите во овошјето и омега-3 во масната риба се клучни состојки за здравјето на мозокот“, истакнува тој.

2. Колку време поминуваат на своите телефони?

Ова е една од најголемите грижи на сите родители. „Кога бев дете, мајка ми сакаше да го ограничи времето кога гледам телевизија“, вели докторот и истакнува дека нема намера да го прави истото со своите синови и нивните телефони, бидејќи е свесен дека меѓу другите работи, тие се корисни за извршување на домашните задачи и добиените задачи преку е-поштата.

„Гледаат и интересни содржини на нивните телефони. Она што го нагласувам е дека им требаат еден или два часа целосно без екран – пред да заспијат. Ова им овозможува на нивниот ум да „одмори“ од преземањето информации, што се случува кога тие гледаат нешто на својот телефон.

Оваа состојба на умот на „одмор“ овозможува да се освежат деловите од мозокот кои се неактивни и потенцијално изложени на ризик од „закржлавено растројство“ на училиште или на телефон. Ова помага и при спиење.“

3. Дали се забавуваат секој ден?

„Не сакам моите деца да бидат како роботи. Не сакам да живеат како да се постојано на забава и да не прават ништо. Но, одвреме-навреме им требаат и двете. Без тоа, нема да имаат простор за личен развој, како ниту за психолошки раст. Трикот е да се работи напорно и да се игра паметно“.

4. Дали се заинтригирани на дневна основа?

„Ова е мал ритуал што го имаме. Некој (обично јас, но не секогаш) наоѓа линк, видео или напис од списание што е сосема неочекувано и предизвикува разговор. Според мене, ова предизвикува љубопитност во нашето семејство, обезбедува нова содржина на нашиот мозок која ни помага да растеме интелектуално и креативно. Последното нешто за кое разговаравме беше статија за тоа дека кучињата можат да намирисаат некои видови рак кај луѓето“.

5. Какво е нивното ментално здравје?

„Тинејџерските мозоци се како „огнена бура“ од нови мозочни врски кои не се целосно усогласени со емоциите. Се грижам дали развиваат ефективни стратегии за справување со работите како стрес, раскинувања и влијанието на социјалните мрежи. Тешко е да се понудете да дадете совет и план за акција овде, освен она што го правам – обидете се да бидете наоколу тука за нив“, заклучил докторот.