Терапијата со вода која прави чуда, уште е позната и како „Јапонска терапија“ и се заснова на утринскиот внес на чиста вода во организмот. Јапонците отсекогаш се разликувале од западниот свет по нивните едноставни секојдневни навики кои пренесуваат од генерација на генерација, а веројатно и поради тоа се најдолговечните луѓе на светот.

Многу често може да слушнеме како некој јапонски доктор дава совети за долговечноста и здравиот живот, кој и во своите 100 години е здрав и витален.
Одамна е познато дека Јапонците никогаш не пијат ладна вода, туку напротив ја пијат отстојана на собна температура или пијат топол билен чај. Водата е суштински елемент за секоја функција во телото, и кога не кoнcyмиpaмe доволно течности, метаболизмот станува побавен и повеќе подложен на болести.
Недоволната кoнcyмациja на вода често е предизвикувач на болести на бубрезите, мозокот, мускулите, нер-вниот систем, метаболизмот, регулирање на телесната температура, нормално функционирање на зглобовите и коскениот систем.
Без доволна хидрираност на телото, нема да има ни добар кр-воток на бубрезите кои помагаат во исфрлање на ток-сините од организмот. Водата претставува неопходен материјал за живот, па веројатно затоа се чувствуваме многу сми-рено и исполнето кога гледаме во езеро или море, или пак, кога пливаме во него.
Јапонската водена терапија е позната уште од древниот период. Јапонците препорачуваат пиење на вода веднаш по будењето, без притоа да станете од креветот и да се измиете, туку веднаш да испиете една чаша вода, па да ги започнете работните обврски.
Терапијата се спроведува на следниот начин: наутро по будењето испијте 4 чаши вода, секоја чаша да биде по 150 мл, со пауза помеѓу секое пиење од 5-7 минути. Потоа, не јадете и не пијте ништо во наредните 45 минути.
По изминатото време можете да го започнете денот со секојдневните активности, а за време на овие 45 минути треба да бидете релак-сирани и да го започнете утрото без премногу с трес и брзање. Во текот на денот треба да испиете уште 2,5 литри вода распределени по чаши, најдобро половина час пред оброк.
Не пијте многу ладна или многу топла вода – нејзината температура треба да биде слична на телесната температура. Исто така, доколку имате ‘силен желудник’ можете да додадете неколку капки сок од лимон во утринската вода.
Оваа комбинација се покажала како доста успешна во забрзување на метаболизмот и гу-бење на тежи-ната. Според Јапонците, овој метод го ублажува с тресот, ви дава повеќе енергија и го забрзува метаболизмот.
Доколку лимонот ви предизвикува неудобност во стомакот, можете да го замените со половина лажичка цимет која исто така е одличен деток-сикатор кој е поволен за дијабетичари. Терапијата дава извонредни резултати по 30 дена редовно користење, а препорака од јапонските доктори е оваа навика да се усвои како дожи-вотно правило.
После првите 10 дена од користење на терапијата ќе се чувствувате освежени наутро, што дури нема да ви треба ни кафе за да се расоните. Потоа ќе имате вишок енергија, а метаболизмот ќе ви работи побрзо. Оваа терапија е спас за цревата и исфрлање на вишокот ток-сини од нив.