Беба Голубовиќ, која е во четврти стадиум на меланом, преку својата исповед сака да ги предупреди жените за солариумите.

Летната сезона е пред нас, голем број жени сакаат убав тен, а пред да заминат на море се одлучуваат за побрз метод на сончање – солариум. Дека здравјето е најважно, за жал, стануваме свесни дури откога ќе ги слушнеме лошите вести од лекарите.

Така беше и со Беба Голубовиќ, која има четврти стадиум на меланом на кожата. По седум години борба денес се чувствува добро, а во емисијата „150 минути“ на Прва раскажа за агонијата низ која поминала.

„Моето одење во солариум беше последица на тоа што кога бев млада често горев на сонце и не можев да потемнам, па дури имав некој поблаг облик изгореници. Отсекогаш сакав да го имам тој темен тен како моите пријателки. Сите ми велеа: „Беше на море, ама ништо не ти се познава“.

Не можев да добијам темен тен, па спасот го видов во солариумот, гледајќи на него како подготовка за морето. Моите одења во солариум беа помеѓу 5 и 8 минути десет дена во годината. Десет дена пред одење на море. Тоа се 50 минути годишно.

Се чини дека не е ништо, но денес знам дека едно одење во солариум ја зголемува шансата да се добие меланом за 50 проценти“, ја започна исповедта Беба, додавајќи дека 20 години подоцна ја добила дијагнозата.

„Отидов во солариум кога имав 23 години. Се разболев на 45 години. Објаснувањето на докторот било дека кожата памти сè, а тоа го покажале сите студии. Во еден момент само избива на површината.

Кога одев во солариум во тоа време, никој не зборуваше за тоа. Мислам дека полека се развива свеста за тоа и дека младите гледаат дека тоа не е добро решение. Не знаев ништо за меланомот. Првиот пат дознав дури кога се разболев. Не бев подготвена“, изјави Беба Голубовиќ.

Првата средба со дерматологот била кога забележала промена на бенката. Тогаш за прв пат го слушнала зборот „меланом“.

„Не одев на превентивни прегледи. Мојот прв состанок со дерматолог беше кога забележав промена на бенката. Но веќе беше доцна. Имав бенка на стомакот од раѓање, малку поцрвене, па чешаше, па прокрвави. Кога докторот потврди дека се работи за меланом, бев во втор стадиум на болеста. По пет месеци влегов во третата фаза и ги добив првите метастази“, изјави Беба Голубовиќ.

Како од 2 до 4 стадиум – проблем во лекувањето?

„Кога се разболев, во 2015 година, бенката беше отстранета и мислев дека тоа е крајот на приказната. Имаше уште една интервенција која беше дијагностичка и требаше да се открие дали има некаков напредок.

Таа интервенција покажа дека сè е во ред, дека сè е отстрането и јас бев мирна. Но, после три месеци забележав одредени промени на лимфните јазли кои мораа да се отстранат и тогаш беше утврдено дека имам 11 лимфни јазли кои се зафатени со метастази. За три месеци влегов во третата фаза“, објасни таа и додаде:

„Вториот проблем беше што во таа година немаше лекови за лекување на меланом во Србија, што повторно придонесе да се чувствувам лошо. Сепак, дознав дека започнува клиничка студија на ВМА, која треба да покаже дали лековите достапни во Европа за четвртата фаза можат да го спречат ширењето на болеста.

Имав доволно среќа да влезам во таа студија, но половина од пациентите го примаа лекот, а половина плацебо. Никој не знаеше кој што добива“, објасни Беба и продолжи:

„Примавме терапија една година, се следевме четири години. На крајот на петтата година ми беше дијагностицирана метастаза која мораше хируршки да се отстрани и кога го отворивме досието, дознавме дека сум на плацебо.

Всушност, не ме лекувале. Мојата придобивка од учеството беше добивањето лекови. Моето лекување потоа мораше да продолжи уште две години, примав терапија на секои три недели со иновативен лек“, вели Беба.

Сопругот ја оставил

На Беба Голубовиќ и недостигаше поддршка. Како што истакна таа е еден од најважните фактори во текот на процесот на лекувањето, но во тој момент била разведена.

„Поддршката е од суштинско значење. Тоа не е рак на самиот пациент, туку целото семејство е вклучено во целиот процес на болеста. Имавме брак како и секој друг, или јас така си мислев. Меѓутоа, соочувањето со оваа болест ја менува свеста на луѓето.

Одев сама по болници, на операции, на клинички студии. Имаше многу ситуации кога ми требаше некој покрај мене. Тоа уште повеќе ми ја влошуваше состојбата. Не можев да разговарам со сопругот, но сакав. Немаше доволно сила, разбирање, не знам. Тоа е прашање за него“, рече Беба и додаде:

„Не ги споделував моите стравови и сè што се случуваше со него. Кога се разведов, на првиот удар беа моите пријатели, на кои сум им многу благодарна. Секако, имаше ситуации во кои дури и тие не беа доволно силни да ги изнесат моите проблеми, па побарав стручна помош.

Психотерапевтот ме научи да чекорам чекор по чекор низ новиот живот. Ме научи да живеам“, рече Беба, а на прашањето дали денес е здрава, одговори: „Тешко е да се одговори на ова, дали сум здрава. Кога ќе го прашам докторот, тој ми вели дека цел живот ќе бидам пациент.“

Симптоми на меланом

Доктор Предраг Мајчан, специјалист по дерматовенерологија, објасни како да се препознае меланомот бидејќи изгледа како бенка.

„Меланомите личат на бенки, но тоа зависи од локацијата. Ако го имате на лицето, вратот или предниот дел од телото, самиот пациент може да ги забележи промените. Сè повеќе и повеќе има рак на кожа.

Сметаме дека УВ зрачењето, стресот и падот на имунитетот доведуваат до нарушување на структурата на кожата, така што малигните промени се сè почести. Совет е еднаш годишно да се оди на дерматолог каде визуелно или со апарат се прегледува кожата, а понекогаш се прави и биопсија“, вели д-р Мајчан.

Раната дијагноза е клучна. „Кога ќе се открие во рана фаза, меланомот може да се излечи за 15 минути со интервенција. Проблемот е што имате делови од телото кои се малку скриени, како пределот на пазувите. Кожата на сите не е иста, зависи од возраста. Луѓето со посветла кожа се изложени на поголем ризик од оние со темна кожа“, истакна докторот.

Промени на кои треба да внимавате: асиметрија, неправилна форма; расте, се зголемува; се издига над нивото на кожата; чешање; печење: болка; крв; семејна историја. Емисијата погледнете ја ОВДЕ.