ХРАНА ШТО ГО ЧУВА ЗДРАВЈЕТО…8 типа намирници за намалување на ризикот од рак
Иако ниедна храна не може целосно да го елиминира ризикот од рак, здравата исхрана може да игра клучна улога во превенцијата, пишува НМД.
Одредени намирници се богати со фитохемикалии, антиоксиданси, влакна и хранливи материи кои го зајакнуваат телото и можат да помогнат во намалување на ризикот од оваа болест.
Во овој текст ви претставуваме 8 категории на храна кои содржат над 30 намирници со потенцијал да го заштитат вашето тело од рак.
Прочитајте и дознајте како природата може да биде ваш сојузник во борбата за здравје!
Типови на намирници и нивните својства
1. Светло обоено овошје
– Примери: Боровинки, јагоди, малини, портокали, лимони, грејпфрут.
– Својства: Богати со антиоксиданси, елагична киселина и флавоноиди.
– Како помагаат: Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали кои можат да предизвикаат малигни промени во клетките.
Елагичната киселина може да го забави растот на канцерогените клетки, а флавоноидите го поддржуваат имунитетот и го намалуваат ризикот од рак на желудник и панкреас.
2. Крстоцветни зеленчуци
– Примери: Брокула, карфиол, прокељ, зелка, кељ, бок чој.
– Својства: Содржат глукозинолати и сулфорафан.
– Како помагаат: Глукозинолатите помагаат во метаболизмот на токсичните супстанции и го намалуваат воспалението, додека сулфорафанот е поврзан со намален ризик од рак на дојка, белодробие и простата.
3. Лиснат зеленчук
– Примери: Спанаќ, блитва, рукола, сенфови лисја, римска зелена салата, кељ.
– Својства: Високо ниво на каротеноиди, глукозинолати и фолна киселина.
– Како помагаат: Каротеноидите ги елиминираат слободните радикали, глукозинолатите го поддржуваат процесот на детоксикација, а фолната киселина е важна за поправка на ДНК и спречување на рак.
4. Мешунки и грав
– Примери: Црн грав, леќа, наут, црвен грав, пинто грав, грашок.
– Својства: Богати со влакна, протеини, отпорен скроб, антиоксиданси и сапонини.
– Како помагаат: Влакната и отпорниот скроб го подобруваат здравјето на цревата и го намалуваат ризикот од рак на дебело црево, додека сапонините можат да го инхибираат растот на канцерогените клетки.
5. Јаткасти плодови и семки
– Примери: Бадеми, ореви, семки од сончоглед, тиква, бразилски ореви.
– Својства: Содржат полифеноли, витамин Е и селен.
– Како помагаат: Полифенолите го спречуваат оксидативниот стрес, витаминот Е го зајакнува имунитетот, а селениумот е поврзан со намален ризик од рак на простата.
6. Целозрнести житарки
– Примери: Кафеав ориз, киноа, овес, јачмен, целозрнеста пченица.
– Својства: Високо ниво на влакна, бета-глукан и лигнани.
– Како помагаат: Влакната го подобруваат варењето и го регулираат шеќерот во крвта, бета-глуканот го зајакнува имунитетот, а лигнаните можат да го намалат ризикот од одредени видови рак.
7. Здрави масти
– Примери: Екстра девствено маслиново масло, авокадо, лосос, сардини.
– Својства: Богати со полифеноли, мононезаситени масти и омега-3 масни киселини.
– Како помагаат: Овие масти го намалуваат хроничното воспаление и можат да го намалат ризикот од рак на дојка и дебело црево, додека полифенолите покажуваат антиканцерогени својства.
8. Зачини и билки
– Примери: Куркума, ѓумбир, лук, кромид, оригано, рузмарин, мајчина душица.
– Својства: Содржат куркумин, гингерол, сулфурни соединенија и антиоксиданси.
– Како помагаат: Куркуминот и гингеролот можат да го инхибираат растот на туморите, сулфурните соединенија помагаат во детоксикација, а антиоксидансите го намалуваат воспалението, пишува НМД.
Заклучок
Вклучувањето на овие намирници во вашата исхрана не само што може да го подобри вашето општо здравје, туку и да го намали ризикот од рак.
Иако науката сè уште не може да гарантира целосна заштита, комбинацијата од антиоксиданси, влакна и фитохемикалии во овие 8 категории нуди природен начин да го зајакнете телото.
Започнете денес – изберете шаренило на чинијата и уживајте во здравјето што природата го нуди!
Напомена: За персонализиран совет, консултирајте се со лекар или нутриционист.