Баклава на свекрвата…Традицонална уметност што се топи во уста…
Баклавата е повеќе од десерт – таа е симбол на гостопримство, топлина и семејна традиција.
Овој рецепт, пренесен од мојата свекрва, е вистинско богатство за сите љубители на слатките задоволства, пишува НМД.
Со совршена комбинација на крцкави кори, изобилство од ореви и сладок шербет, оваа баклава не само што го исполнува вкусот, туку и срцето.
Подгответе се за празнична магија во вашата кујна – резултатот ќе ве воодушеви вас и вашите најблиски! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За баклавата:
– 750 г кори за баклава
– 800 г ореви (ситно мелени или сецкани)
– 5 лажици шеќер
– 300 г путер (растопен, за премачкување)
За шербетот:
– 1 кг шеќер
– 1.200 мл вода
– 4 крукчиња од лимон (или сок од половина лимон)
Овие состојки се доволни за тепсија со дијаметар од 38 см – идеална големина за да ја споделите оваа вкусна традиција со семејството и пријателите!
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Рецепт на свекрва ми, баклава што се топи во уста! Богата и вкусна, најдобриот рецепт!
Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: