Ако сте ги сакале јајцата додека растевте, сигурно ви говореле дека не треба да ги јадете секојдневно бидејќи го покачуваат холестеролот или дека дебелеат? Дали ова е точно или измислено?

Но, сигурно ќе се изненадите, според спроведените студии, всушност е здраво да се јадат јајцата секој ден! Ако се’ уште не верувате, прочитајте во продолжение па ќе се уверите. Уште подобро би било кога би јаделе домашни јајца, односно да го знаете нивното потекло, од каква фарма потекнуваат и со што се хранат кокошките.

ГО НАМАЛУВА РИЗИКОТ ПРИ РАЃАЊЕ ПОРАДИ НЕДОСТИГ НА КИСЕЛИНИ

Јајцето содржи 0,7 микрограми витамин Б9. Доколку недостига во текот на бременоста, влијае врз нервниот систем на бебето.

ГО УСПОРУВА СТАРЕЕЊЕТО

Здравствениот центар во Берлин докажал дека јајцата го упосруваат стареењето и спречуваат појава на рак на кожа. Специјалистите од тој центар откриле дека јајцето содржи природно жолта боја која е богата со клетки за регенерација. Телото не може само да создаде такви клетки.
Обратете внимание: готвеното јајце содржи повеќе вакви клетки отколку суровото!

ГО НАМАЛУВА РИЗИКОТ ОД РАК

Истражувањето покажало дека едно јајце дневно го намалува ризикот од рак на дојка за 18% кај тинејџерките. Јајцата ефикасно ги врзуваат женските хормони естроген, а тие се одговорни за спречување на рак.

МУ ПОМАГА НА ЦРНИОТ ДРОБ, ГО ПОДОБРУВА КВАЛИТЕТОТ НА КОСАТА И КОЖАТА

Јајцата се богати со витамин Б12 и протеини. Овие додатоци се витални за сјајна коса и одлична кожа. Неверојатно е како јајцето со своите протеини може да ја подобри косата за многу кратко време.

ГО ПОДОБРУВА ЗДРАВЈЕТО НА ОЧИТЕ

Јајцата многу можат да помогнат за подобрување на видот. Содржат голема количина лутеин, витамин А. Тој е пресуден за јасен вид. Ако ви недостига витамин А, постои шанса да ви се влоши видот.