К аснувањата од инсекти предизвикуваат локална реакција на кожата, бидејќи во кожата инј-ектираат материи кои понекогаш може да бидат и о тровни. Главната карактеристика на к аснувањата од инсекти е непријатното чешање, што се влошува при топлина. Ладењето на местото може да помогне.

Отокот по к аснување од комарец може да се движи во големина од неколку милиметри до неколку сантиметри, во зависност од видот на комарецот и индивидуалната реакција на лицето на у-бодот. Реакцијата на кожата обично поминува во рок од 3-5 дена

Како да се заштитите од комарци во текот на летната сезона: Ова е рецепт за домашен спреј од кој тие бегаат како попарени.

Комарците стануваат сè побројни во текот на летните месеци и сите се прашуваме „како да се заштитаме од овие досадни инсекти кои безми-лосно ни ја цицаат кр-вта, а потоа со денови ни останува многу не-пријатно црвенило.

Лесно достапни се фармацевтските производи, меѓутоа не можат сите сите да ги користат. Имено,многумина имаат сензитивна кожа и добиваат алергиска реакција после употребата.

Па, доколку бевте во потрага по природна замена за овие производи, имаме одличен рецепт. Постои решение, домашно средство против комарците, а тие бегаат од него и само ќе ве заобиколат.

Потребни ви се само две состојки што веројатно веќе ги имате дома. Не дозволувајте комарците ова лето да ја униш-тат вашата кожа и направете си го овој лесен и ефикасен препарат.

Како да направите домашен препарат против комарци Многу едноставно: Земете една ќитка свеж магдонос и јаболков оцет. Магдоносот исечкајте го и добро истол-чете го во аван, така што ќе ги ослободи неговите есенцијални масла.

Истото можете да го постигнете и во блендер, но поискусните советуваат дека во аван многу подобро се постигнува ослободувањето на овие масла. Потоа помешајте го јаболкова киселина во однос 1:1 и оставете да отстои еден час.

Потоа добро процедете ја содржината преку двојна газа и истискајте да излезе што повеќе сок. Оваа течност складирајте ја во шишенце со распрскувач и користете ја вообичаено со нанесување на кожата. Комарците ќе ве заобиколуваат и ќе бидете безбедни.

Против у бод од инсекти – масло од чајно дрво

Постапка: Маслото од чајно дрво е најсилниот природен антисептик. Инсектите не се отпорни на него, така што ова масло е одлично за превенција. Во својот состав содржи повеќе од 100 природни соединенија.

Се користи против у бод од пчели, оси, комарци и други инсекти после у бодот за дезинфекција на местото, но може да се користи и превевентивно бидејќи ги одбива инсектите. За да избегнете инфекција, користете го 7 дена, по трипати на ден мачкајќи го местото на у бодот.

Коментар на Снежана: 100% проверено. Ќерката и јас сме алергични на у-боди од инсекти и секогаш имаме бурна реакција при у бод. Само маслото од чајно дрво ни помага. Вистински с пас е, а ќе додадам дека е и одличен против херпес.

Искуство од Буба: На местото на у бодот ставете андол, аспирин или парацетамол, изг.мечете го како прашок. Не се појавува оток, ни чешање, овој лек е вистински с пас, проверен и ефикасен. П рашокот од таблетата го мешам со неколку капки вода, ставам на газа и оставам да отстои некое време.

Искуство од Катарина: (совет од старите) Најдобриот лек е сопствената плунка. Како што мачките и другите животни се л ижат и ги лекуваат своите ра-ни, така работи и човечката плунка. Б олката во истиот момент престанува, а отокот се намалува по неколку минути.