Ако имате проблеми со висок к рвен притисок, обратете внимание на овој корисен совет кој го објасни д-р Ненадиќ. До појава на висок к рвен притисок доаѓа кога низ целото тело се зголемува отпорот при протокот на к рвта низ најситните к рвни садови, артериолите.

д-р Предраг Ненадиќ
Во раната фаза, ова стеснување лесно се отстранува со одморање, а притоа во срцето доаѓа до нормализирање на притисокот, бидејќи артериолите сè уште флексибилни и еластични.

д-р Предраг Ненадиќ
Меѓутоа, со текот на времето, артериолите ја губат способноста да се шират и да се собираат, па одморот повеќе не може да го реши проблемот, односно да го намали тој притисок.
Овој проблем може да биде предизвикан од с трес или н ервна напнатост, но и од некои хемиски состојки во к рвта. Но, без разлика на причините за појавата, високиот к рвен притисок мора да се третира за да се избегнат поголеми к омпликации.
„Народната медицина го смета високиот к рвен притисок како сигнал дека треба да се промени начинот на исхрана, односно во организмот да се внесуваат повеќе намирници кои се богати со јаглехидрати (овошје и зеленчук, медитеранска исхрана)“, вели д-р Предраг Ненадиќ во својата книга „Јаболков оцет, чувар на вашето здравје“.
Нутриционистот Ненадиќ смета дека поголемите количини на протеини во исхраната нема да ни наштетат, доколку користиме јаболков оцет, јаболка, брусница или цедени сокови од ова овошје.
„Кога к рвта е нормална и има нормална густина, лесно поминува низ најмалите к рвни садови и тогаш к рвниот притисок е нормален, но кога к рвта е густа и тешко поминува низ к рвните садови, тогаш доаѓа до висок к рвен притисок. “, тврди Ненадиќ. Истото се случува и кога проодноста е намалена поради стеснување на к рвните садови поради плаки.
Народната медицина во овие ситуации го сугерира следното:

-Дневниот внес на киселина во органска форма, како што се јаболка (особено кисели јаболка), грозје, брусница или нивни сокови, треба да се зголеми. Но, исто така се препорачува секој ден да се пие една чаша вода во која сте додале една до две лажици јаболков оцет.
-Треба да се намали внесот на протеини и масти од животинско потекло и оваа количина да се балансира со внес на јаглени хидрати и масти во сооднос 1:2:1.

-Храната од пченица треба да се намали или да се замени со пченка. Елиминирајте ги рафинираниот шеќер и белото брашно, месото и вишокот маснотии. Особено треба да се исфрлат транс мастите.
-Обичната кујнска сол е многу о паcна за висок к рвен притисок. Привлекува и задржува течност, па на луѓето со висок к рвен притисок им се советува да не ja солат храна. Можат да користат хималајска, калиумова или некои природни замени како што е гомасиото или пак јадењата да ги заинуваат со лимонов сок.
-Медот има спротивен ефект од водата. Ако го земаме со секој оброк, ќе извади вишок течност од к рвта, намалувајќи го кр-вниот притисок, а со своето смирувачко дејство ќе ја намали секоја напнатост во н ервниот систем.

ПРЕПОРАКА: Секое утро пијте 200 мл млака вода во која сте додаде 2 лажици јаболков оцет и 1 мала лажичка мед.