Доколку планирате да го исчистите телото од насобраните ток-сини и да направите ресетирање за да добиете повеќе енергија и да се чувствувате подобро, овој напиток е токму за вас.
Лимонадата на многумина им е омилен напиток, освежителна е и многу вкусна, но кога ќе и додадете активен јаглен, добивате и совршен напиток кој го препородува целиот организам. Токму поради активниот јаглен, овој пијалак има црна боја, а вкусот останува непроменет.
Црната лимонада ќе го исчисти телото од ток-сини, ќе го исчисти црниот дроб и ќе го намали холестеролот. Помага при надуеност, гасови и аерофагија (несвесно голтање воздух за време на оброците), па дури и при проблеми со кожата. Ја регулира работата на дигестивниот тракт, а со тоа го забрзува метаболизмот што доведува до cлабеење.
Активниот јаглен се добива со дестpykтивна дестилација на материјали од различни растенија и има впивачки својства, па на тој начин ги отстранува штет-ните материи и ток-сините од телото.
За подготовка на овој лек ќе ви биде потребно: сок од половина лимон или лимета, чаша минерална вода, половина кафена лажичка активен јаглен. Начин на подготовка: Додајте го сокот од лимон и правот од активен јаглен во водата. Добро промешајте и напитокот е готов. Се пие еднаш во месецот, но не почесто од тоа.
Забелешка: Оваа лимонада може да го намали ефектот на некои лекови доколку конcyмирате. Затоа, доколку земате некои лекови, треба да внимавате на двочасовниот интервал помеѓу земањето на лекот и пиењето црна лимонада.
Долготрајниот внес на активен јаглен доведува до неухранетост (малнутриција). Покрај тоа што има големи здравствени придобивки, долгорочното конcyмирање не се препорачува. Не е решение ако не е под надзор и ако нема оправдана причина за земање, објасни нутриционистката Оља Мартиниќ.
Иако активниот јаглен има многу медицински придобивки, луѓето треба да бидат многу внимателни кога го користат во секојдневниот живот. Во телото тој врзува различни хранливи материи за себе, па ако луѓето го земаат секој ден, можат да направат повеќе ште-та отколку добро, предупредува австралиската нутриционистка Фиона Так.
Забележете дека луѓето често не ги земаат предвид несаканите ефекти од земањето активен јаглен како гад-ење, дијареа и повра-ќање. Таа, исто така, вели дека активен јаглен никогаш не треба да го земаат луѓето додека земаат лекови бидејќи ја намалува нивната ефикасност.
Посебно е важно да знаете дека покрај земање активен јаглен, имате активна терапија која е кумулативна, како терапија за хипофиза или хипертензија, или ако се работи за терапија поврзана со покачени масти во кр-вта, треба да се конcyлтирате со лекар пред конcyмација на овој напиток.
Јагленот е фантастична помош за луѓето кои се „натрупале“ со ток-сини преку храната, а во болниците често се користи при тру-ење со ал-кохол бидејќи ги врзува ток-сините во организмот и го прекинува нивното дејство. Исто така, им помага на луѓето да се ocлободат од гасовите, особено во ситуации кога луѓето патуваат и оние кои постојано чувствуваат надуеност поради неприлагодена храна – објаснува Так.