Здравствените експерти предупредуваат дека дури и целосно здрави луѓе можат да добијат дијабетес доколку го изедат ова само еднаш!

Можеби двапати ќе размислите пред да нурнете во порција хамбургер и помфрит бидејќи само една порција е доволна да го оштети црниот дроб, дури и кај здрави лица, и да ги доведе до дијабетес.

Судејќи според најновото истражување, само еден оброк брза храна е доволен да го покачи нивото на масти во црниот дроб и да доведе до отпорност на инсулин и така да доведе до дијабетес.

Во единствениот експеримент, слаби мажи произволно измирале да пијат пијалак со палмино масло и вода.

Палминото масло во пијалокот содржел слична количина на заситени масти како два чисбургера со сланина и голема порција помфрит.

Истражувачите откриле дека само овој еден оброк предизвикал отпорност на инсулин и го зголемил процентот на масти во црниот дроб.

Каква е штетата од дијабетесот?

 

Исто така, дошло и до промена на балансот на енергија во црниот дроб, со што се активирале метаболички процеси слични на оние кои се присутни кај луѓето кои патат од дијабетес тип 2.

Ако навремено не се лекува и дојде до напредна фаза, оваа болест може да предизвика сериозна штета на црниот дроб.

“Не изненади дека само една доза палмино масло има толку брзо и директно влијание врз црниот дроб на здрав човек” – тврди Мајкл Роден од Центарот за истражување на дијабетес во Германија за DailyStar.

Истражувачите тврдат дека здравите луѓе, во зависност од нивните генетски предиспозиции, можат да излезат на крај со последиците од масната храна, но дека состојбата е значително посериозна ако таа редовно се косумира.