Честопати не ја сфаќаме важноста од потребата за чистење на црниот дроб, па во себе внесуваме штетни материи, како на пр. ал-кохол, масна и храна полна со адитиви и пестициди кои овој орган не може да ги филтрира доколку се во преголеми количини.

Обично, кај народот постои мислење дека само ал-кохоличарите може да имаат заболен црн дроб, меѓутоа вистината е сосем поинаква. Постои дури и состојба која е позната како безалкохолно заболување на црниот дроб што може да биде предизвикано од кон.сумирање производи со додаден шеќер, пржена храна, вишок сол и црвено месо.

Дали знаевте дека црниот дроб, исто како и срцето, е еден од најважните органи во човековото тело што извршува повеќе од 500 функции во телото? Црниот дроб ја чисти к рвта од т оксини, се бори против инфекции, создава жолчка, ги разградува мастите и метаболичкиот отпад.

Покрај тоа, црниот дроб е најголемиот орган преку кој циркулира огромна количина на кр-в секоја минута, што се филтрира во него. Бидејќи ги филтрира и распаѓа хормоните, добрата функција на црниот дроб е исто така многу важна во одржување на хормонската рамнотежа.

Ако сте постојано изложени на штетни материи кои се повеќе ги има во храната и водата, црниот дроб ви е преоптоварен со ток-сини.

Еве кои знаци укажуваат дека црниот дроб е преоптоварен со ток-сини: б олка или чувство на непријатност во горниот десен дел на абдоминалната празнина, под ребрата, прекумерно потење и затоплување на телото, надуеност, необјаснето зголемување на телесната тежина или многу бавно слабеење…

Потоа, проблеми со варење на масна храна, појава на акни, розацеа или чешање по кожата, вишок маснотии околу стомакот, висок кр-вен притисок, промени во расположението и присуство на хроничен замор, жолтеникави израстоци околу очите, особено на очните капаци..

На вашиот црн дроб многу би му годело мало пролетно чистење и одмор од својата напорна и непрекината работа! Еден од начините за да го направите ова е да консумирате вода со суво грозје.

Исто како и свежото грозје, така и сувите бобинки се полни со растителни влакна и антиоксиданти (биофлавоноиди и витамин Ц) кои играат клучна улога во варењето и ослободувањето на организмот од штетните ток-сини и слободните радикали.

Меѓутоа, сувото грозје има речиси трипати поголем антиоксидантен капацитет од црно/белото грозје, и е еден од најбогатите извори на антиоксиданти од сите намирници. Покрај тоа, хранливите материи се уште поконцентрирани кога овошјето се суши.

И со сите овие концентрирани хранливи материи, експертите откриле дека нивното потопување во вода е многу корисно. Кога се потопуваат во вода, овие супстанции се апсорбираат побрзо, зголемувајќи ја дури и содржината на антиоксиданти.

Кон.сумирањето на вода од суво грозје ја зголемува способноста на сувото грозје за чистење на црниот дроб, па затоа тие брзо се движат низ дигестивниот систем и го исполнуваат со антиоксиданти кои ги исфрлаат ток.сините.

Потребни состојки и начин на подготвување: 150 г суво грозје, 500-600 мл вода. Темелно исчистете 150 грама суво грозје. Потоа додајте ги во 2 чаши вода да се варат 20 минути. Оставете ги во таа вода да отстојат преку ноќ.

Наутро исцедете ја водата и пијте ја на празен стомак. Направете го тоа неколку дена и вашиот црн дроб ќе се исчисти од токсини и ќе биде подготвен да ја извршува својата многу важна работа.

Leslie Seaton / Flickr.com