Турист (48) од Србија починал на плажа во Грција откако доживеал срцев удар додека си играл во море со децата. Што може да биде фатално во водата и кој е најмногу изложен на ризик?

д-р Петар Сеферовиќ

Ненадејната срцева смрт се случува нагло, неочекувана смрт поради моментално губење на функцијата на срцето. Смртта настанува во рок од еден час од почетокот на симптомите, но најчесто се случува по неколку минути.

Турист (48) од Србија починал на плажа во Грција откако доживеал срцев удар додека си играл во море со децата. Што може да биде фатално во водата, кој е најзагрозен и како можеме да помогнеме ако случајно се најдеме во близина, откри во „Јутру“ на Прва д-р Петар Сеферовиќ, кардиолог.

„Ненадејната смрт е феномен во кардиологијата кој доаѓа како гром од ведро небо и претставува запоставување од страна на пациентот, но и од лекарот. Треба да знаеме кои се нашите ризици.

Контролата мора да се прави еднаш годишно, а таа ќе ни открие какви ни се крвниот притисок, шеќерот во крвта, холестеролот и телесната тежина. Треба да го заборавиме порокот наречен тутун.

Ова е нешто што ни овозможува значително да се намали ризикот за ненадејна смрт. Но, тука имаме две типични работи“, вели д-р Сеферовиќ, осврнувајќи се на случајот со починатиот маж:

„Првата типична работа е возраста на пациентот. Денес знаеме дека животниот век е исклучително продолжен благодарение на медицината. Друга работа е што секој пациент мора да ја знае својата семејна историја.

Пациентот мора да го извести лекарот дека неговиот татко ненадејно починал. Тоа се работи кои лесно ни овозможуваат да го знаеме профилот на тој пациент. Што се случи со тој човек? Во 90 проценти од случаите тоа е резултат на ненадеен срцев удар“, објасни кардиологот.

На прашањето како настанува ненадејната смрт, д-р Сеферовиќ детално објасни: „Срцевите артерии, односно артериите кои го снабдуваат срцето со крв, можат да имаат масни наслаги.

Не мора критично да го стеснуваат ѕидот, односно протокот на крв, туку може да пукне таа масна плоча која е нестабилна поради зголемениот холестерол и шеќер. Таа плоча може да биде единствената на срцевите артерии. Ако е високо, површината на инфарктот е голема, пациентот добива аритмија и умира“, рече кардиологот.

Ладната вода не е играчка

„Ако водата била ладна, а надвор топло, и тој одеднаш влегол во ладната вода, тоа може да биде фактор на ризик. Тоа е едно општо размислување на оваа тема. Како кардиолог, кој сум тука многу децении, имав страшен случај на нашиот исклучително познат актер и прекрасен човек.

За да избегне малку од стресот, отишол во Авала. Еден ден го прегледував, а следниот ден дознав дека ненадејно починал. Човекот беше прегледан, со ЕКГ и стрес тест, а сепак ненадејно почина.

Имаше околу 55 години. Никогаш не се знае, но она што треба да го направиме е да правиме добри работи за себе“, рече кардиологот и откри кои се тие навики:

„Луѓето до 60 години треба да се проверуваат еднаш годишно, а притисокот два пати годишно, бидејќи тоа се најчестите фактори на ризик за ненадејна смрт. Она што кардиолозите го забораваат е дека може да се умре од мозочен удар, но тоа е поретко“, рече докторот и објасни што е прва помош за ненадеен срцев удар:

„Сè зависи од тоа колку е голем срцевиот удар. Доколку дојде до таква ситуација, реанимацијата може да помогне доколку инфарктот не е преголем и ако аритмијата не е премногу изразена.

Реанимацијата треба да се изврши со дишење уста на уста и пациентот што поскоро да стигне до здравствена установа.

Постојат и други причини за ненадејна смрт како што е белодробната емболија, но тоа никогаш не се работи кои се случуваат од денес до утре, тие се развиваат со текот на годините и најчесто се резултат на запоставување од страна на пациентите и лекарите“, предупреди д-р Петар Сеферовиќ. .