Home Рецепти Без масло, путер, јајца или брашно, сочен гриз колач со вкус на...

Без масло, путер, јајца или брашно, сочен гриз колач со вкус на баклава, го правам секоја недела

Без масло, путер, јајца или брашно, сочен гриз колач со вкус на баклава, го правам секоја недела…Потребни ви се три главни состојки за овој стар арабиски колач. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со иста чаша):

2 чаши шеќер
2 чаши вода
4 чаши крупен гриз
3/4 лажичка сода бикарбона
2 кесички ванилин шеќер
1 прстофат сол

За сируп:
4 чаши шеќер
4 чаши вода
1 лажица сок од лимон

ПОСТАПКА:

Најпрво пригответе сируп. Измешајте по 2 чаши вода и шеќер, па ставете на оган да зоврие. Мешајте додека шеќерот целосно да се растопи, а потоа тргнете од оган. Одвојте настрана 2-3 лажици од сирупот.

Во подлабок сад измешајте го гризот со ванила, прстофат сол и малку сода бикарбона. Сипете го топлиот сируп и промешајте додека гризот целосно се натопи, а смесата се изедначи.

Со путер намастете калап со димензии 30х40 см на дното и страните, па сипете ја приготвената смеса, распоредете и израмнете. Покријте го со фолија и оставете на ладно да отстои 8 часа.

После 8 часа смесата ќе биде добро згусната. Исечете коцки и декорирајте со фстаци или други јатки по избор. Одозгора премачкјате го колачот со 2-3 лажици ладен сируп, ова ќе му даде златна боја на колачот.

Ставете да се пече на средно умерена температура (180-200 степени) додека да се испече и да добие златножолта боја. За тоа време пригответе го сирупот: од моментот на зовривање, намалете ја температурата на умерено и варете 15 минути.

Сирупот треба да има средна густина. Извадете го колачот од рерна и повторете ги засеците на коцките. Залијте го со топлиот сируп (топло со топло), покријте го и оставете го 4 часа додека да го впие. Презентацијата погледнете ја ОВДЕ.